Paragvaj otvorio ambasadu u Jerusalemu

Na ceremoniju otvaranja doputovao je i paragvajski predsjednik Horacio Cartes (Reuters)

Paragvaj je u ponedjeljak otvorio svoju novu ambasadu u Jerusalemu, slijedeći primjer Sjedinjenih Američkih Država u povlačenju tako osjetljivog političkog poteza.

Paragvaj je druga država Latinske Amerike koja seli svoju diplomatsku misiju iz Tel Aviva u Jerusalem u manje od sedmicu dana.

Gvatemala je preseljenje obavila 16. maja, dva dana nakon što je to učinio SAD. 

Paragvajska ambasada otvorena je na svečanosti na kojoj su bili paragvajski predsjednik Horacio Cartes i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Sporno pitanje suvereniteta

Izraelski vojnici usmrtili su na desetke palestinskih demonstranata na granici sa Gazom nakon što je otvorenje američke ambasade u Jerusalemu napetosti na Bliskom istoku dovelo do tačke ključanja. 

Odluka američkog predsjednik Donalda Trumpa da nakon više desetljeća promijeni američki stav prema Jerusalemu uznemirila je i arapski svijet i američke zapadne saveznike.

Status Jerusalema najspornije je pitanje u izraelsko-palestinskom sporu i glavna prepreka mirovnom sporazumu. Obje strane ga žele za svoj glavni grad, Izrael u cijelosti, a Palestinci njegov istočni dio.

Velika većina svjetskih država ne priznaje izraelski suverenitet nad cijelim Jerusalemom i želi da se njegov status riješi mirovnim pregovorima.

Izvor: Agencije