Paragvaj vraća ambasadu iz Jerusalema u Tel Aviv

Odluku o preseljenju ambasade u Jerusalim donio je bivši paragvajski predsjednik Horacio Cartes (EPA)

Vlada Paragvaja će preseliti svoju ambasadu u Izraelu iz Jerusalema nazad u Tel Aviv, najavio je ministar vanjskih poslova Luis Alberto Castiglioni, prenose izraelski mediji.

On je rekao da Paragvaj “želi doprinijeti jačanju regionalnih diplomatskih napora da se postigne sveobuhvatan, fer i trajan mir na Bliskom istoku” i da će ambasada odmah biti vraćena.

Izrael će u odgovoru na to zatvoriti svoju ambasadu u Paragvaju, upozorivši da će odnosi između dvije zemlje biti “napeti”, prenio je Associated Press.

Odluku o preseljenju ambasade u Jerusalem donio je bivši paragvajski predsjednik Horacio Cartes, koga je u augustu zamijenio Mario Abdo Benitez. Novi predsjednik se protivi preseljenju.

Paragvaj je ambasadu preselio u Jerusalem 21. maja, poslije SAD-a i Gvatemale, a Cartes je prisustvovao ceremoniji zajedno s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom.

Apel palestinskog predsjednika

Palestinskom ministru vanjskih poslova Riyadu al-Malikiju je tokom posjete Paragvaju prije dvije sedmice obećano da će ta zemlja vratiti svoju ambasadu u Tel Aviv, saopćilo je palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Izraelski mediji podsjećaju da je palestinski predsjednik apelirao na zemlje Latinske Amerike prilikom posjete Venecueli da ne premještaju svoje ambasade u Tel Aviv, opisavši istočni Jerusalem kao glavni grad države Palestine.

Izrael je osvojio taj dio Jerusalema u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izvor: Agencije