Paralelna istraga Arafatove smrti

Arafatov grob nalazi se u mauzoleju kraj sjedišta palestinske Vlade u Ramalli na Zapadnoj obali (AP)

Istražitelji iz Francuske i Švicarske vodit će paralelne istrage smrti dugogodišnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata, najavili su palestinski zvaničnici.

Arafatovi posmrtni ostaci bit će ekshumirani, ne zna se tačno kada, jer se datum ekshumacije čuva u tajnosti, da bi svaki tim uzeo uzorke za testiranje na trovanje.

Dva tima će raditi odvojeno u ime Arafatove udovice Suhe Arafat i Palestinske uprave.

Nastojanja da se ispita uzrok smrti Arafata, koji je umro 2004. godine, uslijedila su nakon što je jedna švicarska laboratorija nedavno otkrila smrtonosni radioaktivni izotop polonij-210 na odjeći i stvarima koje su pripadale palestinskom lideru.

To je ponovo oživjelo sumnje da je otrovan.

Francuski tim čine istražitelji koji rade na zahtjev Suhe Arafat, dok je Palestinska uprava pozvala švicarsku laboratoriju da testira njegove posmrtne ostatke i utvrdi od čega je umro prije osam godina.

Agencija Associated press je bez uspjeha pokušala kontaktirati oba tima.

Misteriozna smrt

Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnici kraj Pariza, a njegova smrt je ostala misterija.

Neposredni uzrok smrti je moždani udar, ali uzrok bolesti od koje je patio u posljednjim danima nikada nije bio jasan, što je potaklo glasine da je imao rak, sidu ili da je otrovan.

Odnosi Arafatove udovice s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom odavno su poljuljani i ove istrage koje su potencijalno politički eksplozivne unijele su još više nepovjerenja.

Ona je Arafatovu odjeću dala švicarskoj laboratoriji, ali je tražila da Palestinska uprava suspendira svaku drugu istragu ili da osigura da bude koordinirana s francuskom.

Iako su istrage odvojene, švicarski i francuski istražitelji će zajedno doći na grob i imat će samo jednu mogućnost da uzmu uzorke, kazao je predsjedavajući palestinskog komiteta za istragu Arafatove smrti Tawfik Tirawi.

Predostrožnost

“Grob će biti otvoren samo jednom za dva tima da uzmu uzorke”, kazao je Tirawi.

Takva predostrožnost smatra se pokušajem palestinskih zvaničnika da ekshumaciju sakriju od očiju javnosti. Tirawi zato nije otkrio kada će se to desiti.

Arafatov grob je u mauzoleju kraj sjedišta palestinske vlade u Ramalli na Zapadnoj obali.

Umro u 75. godini 11. novembra 2004, dvije sedmice nakon što je odatle prebačen u Francusku.

Francuski ljekari su izjavili da je imao upalu, žuticu i poremećaj u koagulaciji krvi prije nego što je umro.

Izvor: Agencije