Pariske vlasti nakon protesta: Štete su veće nego vikend prije

Grupa mladih ljudi, većina s maskama na licu, tokom noći je nastavila sukobljavati se s policijom (EPA)

Štete od subotnjih protesta ‘žutih prsluka’ u Parizu veće su nego nedelju dana ranije kada su oštećene neke od znamenitosti glavnog francuskog grada poput Trijumfalne kapije, objavile su u nedelju pariske vlasti.

“Mnogo je više štete nastalo juče nego nedelju dana ranije”, rekao je u nedelju zamenik gradonačelnice Pariza Emmanuel Gregoire, zadužen za finansije grada.

“Ekonomska cena je bitno veća”, rekao je, objašnjavajući da je razlog i što su mnoge prodavnice za vikend ostale zatvorene tokom tradicionalne predpraznične shopping sezone.

Po podacima ministarstva unutrašnjih poslova 1723 osobe uhapšene su širom zemlje u subotu tokom ‘četvrtog čina’ protesta pokrenutih zbog najava vlade o povećanju poreza na gorivo.

U Parizu više uhapšenih nego vikend prije

Na području Pariza policija je uhapsila 1082 osoba, što je mnogo više od  412 uhapšenih prethodnog vikenda.

Protesti su se u međuvremenu proširili na druge francuske gradove i pretvorili u pobunu protiv vlasti, te su postali nasilni.

U pritvoru širom zemlje ostalo je 1220 osoba.

Policija je bila u pripravnosti tokom cele noći između subote i nedelje, iako se većina demonstranata povukla, a u Parizu je u toku velika operacija raščišćavanja posledica antivladinih protesta “žutih prsluka”, prenose francuski mediji.

U Parizu je tokom noći padala jaka kiša i duvao olujni vetar, što je otežalo raščišćavanje posledica protesta.

Demonstranti su se na subotnjim protestima, četvrtog vikenda zaredom, sukobili sa francuskom policijom, na koju su bacali razne predmete, a palili su i automobile i razbijali izloge i restorane.

Policija je upotrebila suzavac, vodene topove i konje da bi suzbila nerede u Parizu, koji su bili daleko manjeg obima nego prošlog vikenda, kada je francuska prestonica bila svedok najgoreg nasilja od studentskih protesta 1968. godine, navela je agencija Reuters.

Povrijeđeno 120 demonstranata i 20 policajaca

Kada je mrak pao, većina demonstranata u Parizu otišla je kućama.

Muzej Luvr i Ajfelov toranj u nedelju su ponovo otvoreni nakon masovnih protesta u Parizu.

U prodavnicama u francuskoj prestonici, koje su tokom protesta bile zatvorene uprkos vrhuncu praznične šoping sezone, procenjuju štetu i čiste polomljeno staklo.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner rekao je u subotu uveče da je na protestu bilo oko 10.000 demonstranata u Parizu do popodneva, a oko 125.000 širom zemlje.

U Bordou, Lionu i Tuluzu i drugim francuskim gradovima takođe je došlo do sukoba između policije i demonstranata.

“Situacija je sada pod kontrolom”, rekao je Castaner na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Edouardom Philippeom.

Kako je naveo, 120 demonstanata i skoro 20 policajaca je povređeno tokom sukoba širom zemlje.

‘Porez ne smije ugroziti jedinstvo’

Philippe je kazao da će policija ostati u pripravnosti tokom noći, jer su neki demonstranti nastavili da, kako je naveo, “lutaju gradom”.

Francuski premijer obećao je da će obnoviti nacionalno jedinstvo nakon nasilja tokom četvrtog uzastopnog vikenda protesta “žutih prsluka”.

On je dodao da se pregovori sa mirnim demonstrantima moraju nastaviti.

“Nikakav porez ne sme da ugrozi naše nacionalno jedinstvo. Sada moramo ponovo da izgradimo to nacionalno jedinstvo kroz dijalog, rad i saradnju”, rekao je on.

Grupa mladih ljudi, većina sa maskama na licu, nastavila je da se sukobljava sa policijom u području oko pariskog Trga Republike, a neke prodavnice su opljačkane.

Izvor: Agencije