Pariz, Berlin i London traže izuzeće od sankcija Iranu

Potpisnici pisma su izrazili nadu da će SAD poštovati njihovu političku odluku (Twitter / Screenshot)

Francuska, Njemačka i Velika Britanija zatražili su od SAD-a izuzeće od američkih sankcija za njihove kompanije prisutne u Iranu, u pismu koje su potpisali ministri finansija i vanjskih poslova te tri zemlje, objavljeno danas.

“Kao saveznici očekujemo od SAD-a da se uzdrži od preduzimanja mjera koje bi naškodile evropskim odbrambenim interesima”, napsali su oni u pismu upućenom državnom sekretaru SAD-a Mikeu Pompeu i ministru finansija Stevenu Mnuchinu datiranom 4. juna.

Pismo je putem Twittera danas objavio francuski ministar finansija Bruno Le Maire.

Oni su dodali da, iako je SAD odlučio da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma, uvjereni su da je taj sporazum najbolji način da se spriječi Iran da dobije nuklearno oružje. Pismo je pored ministara potpisala i šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini.

Poštovanje odluke

Izrazili su nadu da će SAD poštovati njihovu političku odluku i “dobru vjeru” ekonomskih činilaca koji se nalaze na evropskoj teritoriji. Oni traže izuzeće od američkih sankcija za firme koje su počele da sklapaju ili su sklopile sporazume s Iranom od kada je iranski sporazum stupio na snagu.

Le Maire je objavio ovo pismo u Twitter poruci dan pošto je francuski proizvođač automobila PSA saopćio da se povlači iz Irana u kome se traži “izuzetak od svih ekstrateritorijalnih američkih sankcija za evropske firme koje legitimno djeluju u Iranu i koje treba da mogu da nastave da tamo rade”.

 

 

Pismo su potpisali pored Le Mairea i Federice Mogherini još i francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, njemački ministar ekonomije Peter Altmaier i njegov njemački kolega Olaf Scholz, njemački šef diplomatije Heiko Maas, kao i britanski ministri finansija Philip Hammond i vanjskih poslova Boris Johnson.

Povlačenje SAD-a

Predsjednik SAD Donald Trump objavio je 8. maja da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. između Irana i velikih svetskih sila. Taj sporazum postignut poslije dvije godine pregovora omogućio je ukidanje sankcija Iranu u zamjenu za obećanje da neće razvijati nuklearno oružje.

Američka administracija je navela da će sankcije biti primijenjene odmah na nove ugovore a daje do 180 dana stranim firmama da prekinu aktivnosti u Iranu.

Izvor: Agencije