Pariz će tužiti Fox zbog komentara nakon napada

Francusko državno tužilaštvo podiglo je prve zvanične optužnice u vezi napada u Parizu (AFP)

Gradonačelnica Pariza izjavila je da će tužiti američki televizijski kanal Fox News nakon što je etiketirao neka područja francuskog glavnog grada kao „zone gdje ne trebaju ići“ nemuslimani, poslije napada na magazin Charlie Hebdo.

Pariz planira pokrenuti pravni postupak zato što su novinari Fox-a „narušili“ čast grada, pogrešno sugerirajući da su neki dijelovi Pariza zatvoreni za stanovnike koji nisu muslimani, navela je gradonačelnica Anne Hidalgo u razgovoru sa novinarkom CNN-a Christiane Amanpour.

„Imidž Pariza je narušen i čast Pariza je narušena“, rekla je Hidalgo.

Fox je u subotu emitirao nekoliko izvinjenja zbog izjava u programu kojima se sugeriralo da u Evropi postoje takve zone.

U jednom od izvinjenja, voditeljica Julie Banderas izjavila je da je mreža „napravila neke greške vrijedne žaljenja u programu u vezi sa muslimanskom populacijom u Evropi“, te se izvinila „bilo kome i svima koji su to možda doživjeli kao uvredu, uključujući stanovnike Francuske i Engleske“.

Nije jasno da li Pariz zaista može tužiti Fox, dio kompanije Twenty-First Century Fox Inc u vlasništvu australsko-američkog medijskog tajkuna Ruperta Murdocha.

‘Teška pravna borba’

Pravni eksperti kažu da će se grad suočiti sa dugom pravnom borbom, pogotovo u SAD-u, gdje postoje velike zaštite medija u slučaju optužbi za klevetu i vrijeđanje.

„Vjerujem da tu ne postoji tužba u parničnom postupku u SAD-u“, rekla je za Reuters Jane Kirtley, profesorica za medijsko pravo na Univerzitetu Minnesota.  

„Ovo je primjer nekoga iz druge zemlje koji ne shvata snagu Prvog amandmana, koji dopušta kritiku vladinih tijela“, dodala je, misleći na dio Američkog ustava.

Prema njenim riječima, Francuska potencijalno ima prilagodljivije zakone prema kojima bi vladini zvaničnici mogli tvrditi da objavljene izjave, iako možda tačne, vrijeđaju njihovo dostojanstvo.

Međutim, čak i ako se pokrene tužba, provođenje presude bi moglo biti teško, zbog američkog zakona iz 2010. nazvanog Zakon o govoru.

„Ako se presuda i donese u Francuskoj, bilo bi nemoguće prema američkom zakonu primijeniti je u SAD-u“, kazao je Robert Drechsel, profesor novinarstva na Univerzitetu Wisconsin.

Michael Clemente, zamjenik direktora vijesti Fox Newsa, u utorak je u saopćenju naveo: „Suosjećamo sa građanima Francuske dok prolaze kroz proces oporavka i povratka svakodnevnom životu. Međutim, smatramo da su komentari gradonačelnice o tužbi pogrešni.“

Prve optužnice u vezi napada

Francusko državno tužilaštvo danas je saopćilo da je podiglo prve zvanične optužnice u vezi napada u Parizu, u kojima je tokom tri dana, od 7. januara, ubijeno 17 ljudi.

Javni tužilac za područje Pariza Francois Molins je izjavio da su podignute optužnice protiv četvorice muškaraca, osumnjičenih da su pružali logističku podršku Amedyju Coulibalyju, napadaču koji je ubio četvoro talaca u jevrejskoj prodavnici u Parizu 9. januara, prenijela je agencija AP.

Četvorica muškaraca protiv kojih je podignuta optužnica su Coulibalyju pomogli tako što su za njega kupili “opremu”, naveo je Molins i dodao da će oni ostati u zatvoru i tokom nastavka istrage.

Coulibaly je prvo u predgrađu Pariza ubio jednu policajku, a zatim i četvoro talaca u jevrejskom supermarketu, da bi poginuo u okršaju sa policijom prilikom okončanja te talačke krize.

Bathily dobio francusko državljanstvo

Lassana Bathily, radnik u toj prodavnici, musliman porijeklom iz Malija, koji je tokom talačke krize uspio spasiti kupce tako što ih je sakrio u rashladnu komoru u podrumu, dobio je na svečanoj ceremoniji francusko državljanstvo.

Sinoćnjoj ceremoniji dodjele državljanstva Bathilyju su prisustvovali francuski premijer Manuel Valls i ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve, koji su mu se zahvalili na hrabrosti.

“Ljudi kažu da sam heroj, ali ja to nisam. Ja sam Lassana”, rekao je on na dodjeli državljanstva i dodao: “Ostat ću isti. Opet bih isto uradio, jer sam pratio svoje srce.”

Bathily živi u Francuskoj već devet godina, a prošle godine je podnio zahtjev za državljanstvo.

Izvor: Agencije