Pariz i Berlin: Iran mora promijeniti balistički program

Jean-Yves Le Drian, Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel kaže da će dvije zemlje nastaviti braniti ključni nuklearni dogovor između Irana i svjetskih sila (EPA)

Francuska i Njemačka složile su se da Iran mora promijeniti svoj program balističkih projektila i okončati “hegemonijska iskušenja” na Bliskom istoku, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

“Imamo, također, isto gledište u pogledu nužnosti da Iran promijeni svoj program i odustane od hegemonijskih iskušenja”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom, kako prenosi Hina.

Glasnogovornik iranskoga Ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi rekao je ranije u ponedjeljak da bi Pariz trebao znati da se o iranskom nuklearnom programu ne može pregovarati.

“Islamska Republika Iran definitivno neće pregovarati o obrani i pitanju projektila”, kazao je Qassemi, kojeg prenose državni mediji, naznačujući da francuski dužnosnici ignoriraju nedavne događaje u regiji.

Gabriel: Branimo nuklearni dogovor

Gabriel je rekao da će dvije zemlje nastaviti braniti ključni nuklearni dogovor postignut 2015. godine između Irana i svjetskih sila.

Iran ima jedan od najvećih bliskoistočnih raketnih programa, a neki od njihovih navođenih projektila imaju dovoljan domet da dosegnu Izrael.

Sjedinjene Američke Države kažu da je iranski raketni program kršenje međunarodnog zakona, jer bi projektili u budućnosti mogli nositi nuklearne bojeve glave.

Iran negira da pokušava razviti nuklearno oružje i tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen samo za civilne svrhe.

Izvor: Agencije