Pariz i Moskva raskinuli ugovor o ‘Mistralima’

Francuska će imati puno vlasništvo nad brodovima i slobodno će moći raspolagati njima (Arhiva)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Francois Hollande donijeli su zajedničku odluku da raskinu ugovor o prodaji francuskih brodova-nosača helikoptera “Mistral” Rusiji, a Pariz je već vratio novac koji je Moskva ranije uplatila, u skladu s ugovorom, saopćio je Kremlj.

Time je spor u vezi s izostankom isporuke dva francuska broda Rusiji, uslijed ukrajinske krize i zapadnih sankcija Moskvi, dobio epilog poslije osam mjeseci intenzivnih pregovora.

“Moskva smatra pitanje ‘Mistrala’ u potpunosti riješenim”, saopćila je služba za medije ruskog predsjednika, nakon telefonskog razgovora između dva lidera, prenosi agencija AFP.

Istovremeno, Jelisejska palata je saopćila da su se dvije strane dogovorile da će Rusiji, pored uplaćenog novca, biti vraćena i sva oprema i materijal koji je uložila u izradu brodova.

Posao vrijedan 1,2 milijarde eura

“Francuska će imati puno vlasništvo nad brodovima i slobodno će moći raspolagati njima”, navodi se u saopćenju francuske administracije, prenosi pariski list Le Figaro.

Ugovor o kupoprodaji “Mistrala”, vrijedan 1,2 milijarde eura, koji je potpisala francuska kompanija DCNS/STX s ruskom vojnom izvoznom korporacijom Rosoboroneskprt 2011. godine, predviđao je isporuku dva francuska nosača helikoptera Rusiji, od kojih je jedan trebao biti isporučen 2014, a drugi 2015. godine, podsjeća Russia Today.

Pariz je, međutim, u novembru prošle godine donio odluku da ugovor zamrzne, pošto je Zapad nametnuo Moskvi sankcije, optuživši je za aneksiju Krima i pružanje podrške proruskim aktivistima na istoku Ukrajine.

Izvor: Agencije