Pariz ne odustaje od poreza za bogate

Francuski predsjednik tokom iduće dvije godine želi preokrenuti francusku ekonomiju, koliko bi i trajao ovaj porez (AFP)

Francuska vlada će za najviše mjesec dana predstaviti novi način uvođenja poreza na vrlo visoka primanja, čime će se zamijeniti dosadašnje pravilo koje je krajem decembra ukinulo Ustavno vijeće, saopćile su vlasti ove zemlje.

Vlada je u četvrtak opovrgla informaciju o mogućem odustajanju od uvođenja poreza od čak 75 posto za Francuze koji godišnje imaju prihod veći od milion eura, a koju je predložio predsjednik Francois Hollande, uprkos što ju je Ustavni sud proglasio nezakonitom.

Nacrt zakona bit će preformuliran i podnesen skupštini na razmatranje.

Hollande tokom iduće dvije godine želi preokrenuti francusku ekonomiju, koliko bi i trajao ovaj porez, međutim, najnoviji pokazatelji ne idu mu u prilog, pišu agencije.

Smanjiti nezaposlenost

Procjene ukazuju da će u ovoj godini rast francuske privrede biti nešto iznad nule, a iduće oko 0,8 posto.

Hollande je ranije rekao da će biti nastavljene reforme i da je jedan od glavnih ciljeva smanjiti nezaposlenost koja je u porastu 19 mjeseci zaredom.

Krajem decembra poznati glumac Gerard Depardieu se preselio u belgijski pogranični grad Nechin zbog najave poreza na bogate.

Depardieu je početkom godine otišao u Rusiju gdje mu je predsjednik Vladimir Putin uručio ruski pasoš.

Izvor: Agencije