Pariz neće pregovarati s otmičarima Francuza

Jean-Yves Le Drian je poručio da njegova zemlja ne pregovara s otmičarima, iako oni prijete pogubljenjem otetih (EPA)

Francuska neće pregovarati s pobunjenicima koji su oteli francusku porodicu u Kamerunu, izjavio je u utorak ministar odbrane Jean-Yves Le Drian, dan nakon što su otmičari zaprijetili ubistvom talaca ne budu li ispunjeni njihovi zahtjevi.

Oslobođeno šest mornara

Šest stranih mornara koje su kidnapirali pirati ranije ovog mjeseca u priobalnom delu Nigerije oslobođeni su i nepovrijeđeni su, saopćila je u utorak lokalna policija.
Među otetima su bili jedan Rus, tri Ukrajinca i dvojica indijskih mornara.
Njih su 17. februara oteli pirati na oko 65 kilometara od obale, prenosi Reuters.
“Oni su oslobođeni nepovrijeđeni i za njih nije plaćan otkup”, rekao je predstavnik policije Kingli Omir.

“Ne pregovaramo na takvoj osnovi i s takvim grupama” i “svim ćemo se mogućim sredstvima koristiti da osiguramo oslobađanje talaca”, rekao je on za francuski radio RTL.

Ministar je poruku izrekao dan pošto su pobunjenici u Nigeriji objavili stravičan video isječak sedmeročlane porodice opkoljene maskiranim naoružanim napadačima iz pokreta Boko Haram, koji su zatražili oslobađanje svojih kolega iz zatvora uz prijetnju da će u protivnome “ubiti ove taoce”.

Oteta porodica

Bračni par, njihovo četvero djece i ujak oteti su u nacionalnom parku na sjeveru Kameruna 19. februara.

Ovo je prvi put “da su djeca taoci”, rekao je Le Drian.

To je “neprihvatljivo”, poručio je, a ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da “snimke pokazuju okrutnost bez granica”.

Otmice bude strah zapadnih zemalja da bi njihovi državljani mogli postati mete militantnih grupa u Africi zbog francuske vojne intervencije u Maliju protiv pobunjenika.

Otac otete porodice radi u Yaoundeu, glavnom gradu Kameruna, za francusku kompaniju GDF Suez na projektu ukapljenog prirodnog plina u toj srednjoafričkoj državi.

Izvor: Agencije