Pariz: Neredi na protestu ‘Žutih prsluka’, policija upotrijebila suzavac

Žuti prsluci, Francuska, Pariz, Protest, Policija, Suzavac
Ankete i sve manji broj okupljenih pokazuju da opada podrška protestima, koji su često prerastali u nasilje (EPA)

Francuska policija u više je navrata u subotu bacila suzavac kada su neki od sudionika prosvjeda “Žuti prsluci” pokušali krenuti sa odobrene prosvjedne rute, dok su drugi prevrtali velike kante u potrazi za bocama koje bi mogli uporabiti kao oružje.

Na ulicama Pariza se okupilo više stotina ljudi na jednom od sedam prosvjeda, koji se održavaju 14. vikend zaredom u tom gradu, prenosi Tanjug.

Prosvjedna povorka je krenula kod Trijumfalnih vrata, odakle su sudionici prošli ulicama u kojima se nalaze butici “visoke mode”, a potom i studentskim četvrtima.

Prosvjede, koji su započeli zbog povećanja poreza na gorivo, a prerasli u masovni pokret protiv predsjednika Emmanuela Macrona i njegove politike, obilježilo je nasilje.

Opada podrška protestima

Kako napominje agencija AP, ankete i sve manji broj okupljenih na prosvjedima pokazuju da opada podrška javnosti prosvjedima, koji su često prerastali u nasilje između prosvjednika i policije.

Prošlog tjedna u sukobima s policijom jedan prosvjednik je izgubio dio šake.

Američka agencija ističe da je jedan od prosvjeda, koji je zakazan za kasnije tijekom subote, organiziran kako bi se osudio antisemitizam, nakon nedavnih antisemitskih vandalskih napada koji su doveli do porasta zabrinutosti u zemlji.

Ukupno je više tisuća “Žutih prsluka” prosvjedovalo u subotu u Parizu i u ostalim francuskim gradovima, tri mjeseca od početka pobune koja traje i dalje.

U glavnome francuskom gradu, tradicionalnom okupljalištu prosvjednika, mirna povorka s više tisuća prosvjednika prošla je njegovim središtem izvikujući slogane protiv policijskih snaga koje su ih pratile.

Pokret je zaživio 17. studenoga putem društvenih mreža.

Izvor: Agencije