Pariz: Novo hapšenje optuženih za napade

Uhapšena žena partnerka je 25-godišnjeg muškarca koji je uhapšen u utorak u predgrađu Malakoff (EPA)

U pariskom predgrađu uhapšena je jedna žena zbog sumnje da je povezana s pomagačem jedinog optuženog za napade u Parizu, navode izvori bliski istrazi.

Izvori, koji su željeli ostati neimenovani zbog istrage koja je u toku, naveli su da je žena, čije ime nije objavljeno, partnerka 25-godišnjeg muškarca koji je uhapšen u utorak u predgrađu Malakoff, prenosi AP.

Osigurao skrovište

Uhapšeni muškarac do sada je policiji bio poznat samo kao diler droge, navodi AP. Vjeruje se da je on sarađivao s Jawadom Bendaoudom, koji je jedini preliminarno optužen za napade u Parizu.

Bendaoud je prije hapšenja priznao da je osigurao skrovište za Abdelhamida Abaaouda, ali je negirao da je znao da je to povezano s napadima 13. novembra. Naveo je da je to učinio kao “uslugu”.

Abaaoud, njegova rodica i jedan neidentificirani muškarac poginuli su u akciji policije koja je upala u Bendaoudov stan 18. novembra, prenosi AP.

Niz napada

U nizu napada u Parizu 13. novembra ubijeno je 130 ljudi, a ranjeno više od 350.

Napadači su pucali u restoranima, barovima i koncertnoj dvorani, gdje je ubijeno 89 osoba, a trojica napadača raznijela su se ispred nacionalnog stadiona.

U napadima je učestvovalo najmanje devetero osoba, koje su ubijene.

Među njima je i osumnjičeni za organizaciju napada Abdelhamid Abaaoud, koji je ubijen u policijskoj raciji u Saint-Denisu.

Dvojica muškaraca, među kojima je i glavni osumnjičeni Salah Abdelsalam, još su u bjekstvu, a u toku je potjera za njima u Francuskoj i Belgiji.

Izvor: Agencije