Pariz obilježava obljetnicu napada

Bataclan, jedna od najstarijih koncertnih dvorana u Parizu, u kojoj je prije godinu stradalo najviše žrtava, ponovno je otvorena. Glavni grad Francuske obilježava obljetnicu napada u kojima je ubijeno više od 130 osoba. Prvi koncert u počast žrtvama napada održao je Sting.

Više od sat vremena ljubitelji muzike i ostali zantiželjni psjetioci čekali su na kiši. Okupili su se i oni koji su preživjeli prošlogodišnji napad na koncertnu dvoranu Bataclan, kada su pristalice ISIL-a ubile 90 osoba.

Dvorana je vraćena u prvobitno stanje. Vlasnici kažu kako žele da Bataclan postane simbol nade, ne samo tragedije. Posjetitelji koncerta evocirali su uspomene na noć tragedije. Jedan od njih je i Didier Delalande.

„Muzika se nastavlja, život se nastavlja. Mislim da će biti vrlo emotivno. Mislit ću na žrtve napada. Morao sam biti ovdje, to je gotovo moja građanska dužnost“, kaže Delalande.

Prvi koncert održao je britanski umjetnik Sting, koji je kazao kako je ovo njegov način odavanja počasti žrtvama i jedoj od najstarijih muzičkih drvorana u Parizu.

Odaslana poruka

„Sting će zaradu od koncerta donirati udrugama žrtava napada u Bataclanu“, izvještava Natacha Butler, novinarka Al Jazeere.

U novembru 2015. nešto poslije 9 sati navečer napadači su upali u teatar. Neke su ljude ubili, druge su uzeli kao taoce. Najmlađa žrtva imala je svega 17 godina.

Nakon napada, mnogi su se pitali hoće li se Bataclan ponovno otvoriti, hoće li se Parižani vratiti na mjesto na kojem je ubijeno tako mnogo ljudi. No, nakon što je muzika još jednom ispunila dvoranu, odaslana je jasna poruka.

Živost u koncertnoj dvorani najbolji je način da se oda počast stradalima.

Izvor: Al Jazeera