Pariz: U toku istraga da li je napadač imao saučesnike

Francuski istražitelji pokušavaju da procjene da li je muškarac, koji je ubio jednog policajca, a dvojicu ranio u centru Pariza, imao saučesnike, izjavio je danas francuski tužilac Francois Molins.

Prema njegovim riječima, napadač nikada nije pokazivao nikakve znakove radikalizacije uprkos velikom broju godina provedenih u zatvoru, prenio je Reuters. 

On je potvrdio da su u pismu, koje je pronađeno u blizini tijela napadača, pronađene rukom pisane poruke, nakolonjene Islamskoj državi Irak i Levant. 

Pored pisma, vlasti su pronašle Kur'an u vozilu napadača na mjestu gdje se sinoć dogodila pucnjava, navodi AFP pozivajući se na izvore, koji nisu imenovani.

Neposredno nakon ubistva napadača, ISIL je objavio saopštenje preko svog medija Amaq u kojem se navodi da je osumnjičeni “borac” ISIL-a, identifikujući ga kao Abu Jusufa, Belgijanca. 

Belgijanac koji je dovođen u vezu sa sinoćnjim napadom u Parizu se predao, a vlasti su saopćile kako on sa incidentom u glavnom gradu Francuske nema nikakve veze.

„Taj čovjek je došao u policiju nakon što je vidio kako se njegova slika pojavljuje na društvenim mrežama kao osumnjičeni broj jedan u vezi sa napadom“, istakao je tužitelj iz belgijskog grada Antverpena.

Tužitelj, koji je želio ostati anoniman zbog toga što je istraga i dalje u toku, rekao je kako navedeni čovjek nema nikakve veze sa napadom, dodavši kako nije dio istrage o terorizmu.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je kako je drugi osumnjičeni, za kojim su tragale francuske vlasti nakon sinoćnje pucnjave u Parizu, predao belgijskoj policiji.

„Muškarac za kojim su belgijske vlasti raspisale potjernicu predao se u policijskoj stanici u Antverpenu“, kazao je za AFP glasnogovornik francuskog MUP-a Pierre-Henry Brandet.

Policija Francuske privela je tri člana porodice napadača koji je ubijen u pucnjavi sa policijom u Parizu, javila je danas agencija Reuters, pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore.

Belgijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je kako je sinoć ubijeni napadač bio državljanin Francuske.

Francuska policija istražuje sinoćnji napad u Parizu, u kojem je ubijen jedan policajac, a teško ranjena dva, kao terorističko djelo.

Predsjednik ove države Francois Hollande izjavio je kako je uvjeren da je istraga o terorizmu  ispravan pristup nakon što je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela odgovornost za napad.

Nalog za hapšenje

Ranije je objavljeno kako je francuska policija izdala nalog za hapšenje drugog osumnjičenog za pucnjavu u centru Pariza, u kojoj je sinoć ubijen jedan, a teško ranjeno dvoje policajaca, javlja agencija Reuters, pozivajući se na dokument u koji je imala uvid.

U nalogu za hapšenje piše kako je osumnjičeni stigao u Francusku vozom iz Belgije.

Identificiran je napadač koji je u četvrtak u centru francuske prijestolnice Pariza ubio policajca i ranio još dvojicu, ali njegovo ime neće biti otkriveno sve dok istražitelji ne doznaju da li je imao pomagače u napadu, istakao je ranije novinarima pariški javni tužitelj Francois Molins.

On je kazao kako istražitelji znaju identitet napadača, ali ga neće otkriti dok traje istraga.

„Istražitelji žele biti sigurni je li ubica imao pomagače“, rekao je Molins.

[[{“attributes”:{},”fields”:{}}]]

Brandet je ranije izjavio kako životi ranjenih policajaca više nisu u opasnosti.

Ubijen nakon napada

Hollande je rekao kako sve upućuje na to da je napad bio povezan s terorizmom te kako će sigurnosne snage biti na oprezu tokom predstojećih predsjedničkih izbora.

Grupa ISIL je preuzela je odgovornost za pucnjavu u saopćenju njene propagandne službe Amaq.

„Napad na Elizejskim poljanama u centru Pariza izveo je Abu Yussef, Belgijac, borac Islamske države“, piše Amaq.

Hitni sastanak sigurnosnih, odbrambenih i obavještajnih čelnika održava se danas.

Hollande, koji se ne takmiči ponovo za dužnost na izborima čiji prvi krug je u nedjelju, je rekao: „Bit ćemo krajnje oprezni, naročito u vezi s izborima“.

U četvrtak navečer u Seine-et-Marne, u pariškom predgrađu pretresena je kuća ubijenog napadača. Riječ je o vlasniku saobraćajne dozvole automobila korištenog u napadu.

[[{“attributes”:{},”fields”:{}}]]

„Izašao sam iz prodavnice Sephora i hodao pločnikom… Jedan muškarac je izašao iz automobila i otvorio vatru iz kalašnjikova na policajca“, rekao je očevidac Chelloug Reutersu.

Policija je pozvala građane da izbjegavaju područje u kojem se dogodio napad. TV snimke pokazuju Slavoluk pobjede i gornju polovicu Elizejskih poljana krcatih policijskim kombijima i teško naoružanom policijom koja je zatvorila područje.

Izvor: Al Jazeera i agencije