Pariz: Vanredne mjere sigurnosti uoči samita

U Parizu se okupljaju svjetski čelnici uoči sutrašnjeg samita o klimatskim promjenama.

Nakon nedavnih napada u Parizu, pitanje sigurnosti na samitu jedno je od ključnih.

Policija i vojska preplavile su Pariz. Poslije napada 13. novembra, naređeno im je da izađu na ulice.

Sada imaju dodatnu odgovornost – osiguravanje samita o klimatskim promjenama, uprkos vanrednom stanju u Francuskoj.

„Zbog povećane terorističke prijetnje, uspjeh na samitu zavisi i o stepena sigurnosti. Ponavljam, činimo sve da sigurnost samog samita, kao i njegovog okruženja, bude na maksimalnom nivou”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernard Cazeneuve.

Sigurnosne provjere

Mjere sigurnosti dosad su neviđene. Osam hiljada policajaca štiti francuski vazdušni prostor, morsku i kopnenu granicu, dok će 2.800 policajaca biti na dužnosti na samom samitu.

Ukupno 120.000 policijskih i vojnih snaga bit će raspoređeno širom Francuske.

Osiguranje je sve jače što se više približavate mjestu održavanja samita. Blizu 20.000 delegata i nekoliko hiljada novinara proći će provjere.

„Francuzi su odlučni da, uprkos napadima, samit bude održan kako je i planirano, a činjenica da se u Parizu očekuje 150 šefova država i vlada, govori o povjerenju u francusku sigurnost”, javila je reporterka Al Jazeere Jacky Rowland.

Ovoliki broj vojske i policije na ulicama značit će i saobraćani haos. Francuzi su upozoreni da koriste javni prevoz.

„Moja poruka je jednostavna. Ne vozite 29. i 30. novembra. To je apsolutno esencijalno”, rekla je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Razmjere napada u Parizu i međunarodna reakcija gotovo su zasjenili sam samit. Francuska vlada se nada da će nivo međunarodne solidarnosti pomoći u postizanju klimatskog dogovora.

Izvor: Al Jazeera