Oglasi

Park prva predsjednica J. Koreje

Birališta su zatvorena: prema prvim anketama, Park Guen-Hye je dobila 50,1 posto glasova, a njen protivnik Moon Jae-In 48,9 posto glasova na predsjedničkim izborima.
Park je obećala čvrsto vodstvo koje će voditi zemlju kroz izazove globalnih ekonomskih problemaGetty

Kćerka bivšeg južnokorejskog vojnog vođe je pobijedila na predsjedničkim izborima, obećavši u svom govoru da će zacijeliti "podijeljeno društvo".

Pobjedom nad liberalnim protivnikom Moonom Jae-inom u srijedu, Park Geun-hye je postala prva ženska šefica države.

Iz kabineta predsjednika Južne Koreje Leeja Myung-baka su čestitali partijskoj kolegici na pobjedi čak i prije nego što su zvaničnici završili s glasanjem.

Konzervativna 60-godišnja Park će se vratiti u predsjedničku palatu, u kojoj je već imala funkciju prve dame svog oca sedamdesetih godina prošlog vijeka, nakon što je njenu majku ubio sjevernokorejski napadač.

Sa 88 posto prebrojanih nacionalnih glasova, Park ima nepremostivo vodstvo od 51,6 posto u odnosu na 48 posto koliko je dobio njen liberalni rival Moon, objavila je Državna izbora komisija.

Zastave i uzvici

Njene promukle, ushićene pristalice su, unatoč minusima, pjevali njeno ime i mahali zastavama Južne Koreje ispred njene kuće.

Kada je stigla u sjedište svoje partije, Park su pozdravili uzvicima"predsjednica".

Ushićena Park je izašla ususret okupljenim ljudima da se rukuje s pristalicama koji su nosili crvene šalove. Crvena je bolja njene partije.

"Ova pobjeda je vratila nadu narodu da se može prevazići kriza i da se možemo ekonomski oporaviti", kazala je ona. "Bit ću predsjednica koja će ispuniti svako obećanje koje sam dala narodu."

"Od trenutka kada je počelo glasanje, vodstvo Park nije bilo ugroženo. Počela je sa 15 posto, sada je na tri posto, sa više od tri četvrtine glasova prebrojanih", kazao je u javljanju iz Seula novinar Al Jazeere Harry Fawcett.

Izbore je obilježila visoka stopa izlaska glasača, kojih je bilo preko 75 posto, u poređenju sa 63 posto glasača na predsjedničkim izborima 2007. godine.

Park je kćerka jednog od najoprečnijih ličnosti moderne Koreje, pokojnog vođe Parka Chung-heeja, koji je cijenjen zbog izvlačenja države iz siromaštva, ali i omržen zbog svog nemilosrdnog potiskivanja mišljenja suprotnog od njegovog tokom njegove 18-godišnje autokratske vladavine.

Moon, koji je bio šef osoblja pokojnog ljevičarskog predsjednika Roha Moo-hyuna je bivši advokat za ljudska prava koji je svojevremeno bio u zatvoru zbog protestiranja protiv režima Parka Chung-heeja.

Historijska misija

"Tako mi je žao i veoma mi je žao što nisam uspio da  ostvarim svoju historijsku misiju da započnem novu eru u politici", kazao je Moon novinarima okupljenim ispred njegove seulske rezidencije. "Ponizno prihvatam ishod izbora", dodao je on.

Kampanje oba kandidata su naglasile potrebu za "ekonomskom demokratizacijom", kampanjskim izrazom za reduciranje socijalnih razlika uzrokovanih brzim ekonomskim rastom, a obećali su i pokretanje novih poslova i povećanje potrošnje na socijalnu pomoć.

Profesor docent na katedri međunarodnih odnosa Univerziteta Yonsei u Seulu Matthias Maass je za Al Jazeeru rekao da je domaća politika pokretala obje kampanje.

"Pitanja o kojim se govorilo su ekonomija zemlje, razgovori o mjerama da se riješi problem malog nataliteta, pitanje nezaposlenosti, razlika u prihodima te socijalna nepravda", kazao je Maass.

Mnogi izazovi

Nova predsjednica će se suočiti sa mnogim izazovima, uključujući ratobornu Sjevernu Koreju, usporeni rast ekonomije i ogroman porast rast troškova socijalne pomoći u društvu koje je jedno od vodećih u svijetu kada je broj starih osoba u pitanju.

I dok su oba kandidata signalizirali značajniji angažman sa Sjevernom Korejom, Park je izložila pažljiviji pristup u odnosu na Moonovo obećanje da će nastaviti podršku bez traženja preduslova i da će tražiti raniji samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

Park je obećala čvrsto vodstvo koje će voditi zemlju kroz izazove globalnih ekonomskih problema.

"Nemam porodicu o kojoj moram da se brinem i nemam djece koja će naslijediti moju imovinu. Vi, narode, vi ste moja porodica i vaša sreća je razlog zašto sam ostala u politici", kazala je Park, koja se nikad nije udavala, na konferenciji za novinare koju je u utorak prenosila televizija.

Izvor: Al Jazeera i agencije