Parlament bez kvoruma za sjednicu o Izetbegovićevim izjavama

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sazvana po hitnom postupku na zahtjev Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, otkazana je u petak zbog nedostatka kvoruma.

Zastupnici SNSD-a tražili su zasjedanje zbog navodnih ratnohuškačkih izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ujedno i predsjednika Stranke demokratske akcije, Bakira Izetbegovića.

Na sjednicu su došli samo zastupnici stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Bosić zatražio da se popiše ko je došao

Predsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka) nakon više od pola sata, koliko je odredio da bi se pokušao osigurati kvorum, konstatirao je da nema uvjeta za održavanje hitne sjednice zbog nedostatka kvoruma.

“Zadužujem parlamentarne službe da konstatuju ko je došao od poslanika i ovim završavam današnji poziv za sjednicu”, kazao je Bosić.

Zastupnici iz Kluba SNSD-a predložili su da se jedina točka dnevnog reda zove “Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine”.

Ambasada SAD-a pozvala na suzdržanost

Oglasilo se i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu te je, komentirajući Izetbegovićeve izjave, poručilo da su “vrlo zabrinuti zbog neprestane retorike podjela u Bosni i Hercegovini”.

“Neprestana retorika podjele u Bosni i Hercegovini zabrinjava javnost širom zemlje. Bilo je teško uspostaviti mir u Bosni i Hercegovini. Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost Bosne i Hercegovine, spominjanje ili aludiranje na rat neprihvatljivo je”, istaknuli su iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Naveli su i da su pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem “opasni i ne trebaju biti dio javnog diskursa”.

“Jasno i glasno pozivamo političke vođe da se suzdrže od davanja ovakvih štetnih izjava”, stoji u odgovoru iz Veleposlanstva SAD-a za portal Klix.

Izvor: Al Jazeera i agencije