Parlament BiH bez dogovora o izmjeni Ustava

Parlament BiH raspravljao je u utorak o prijedlozima amandmana na Ustav, vezano uz provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”.

Obje sjednice sazvane su bez postignutog konsenzusa, a tako su ponovo i završile. Poslanici ni danas nisu glasali o tri seta predloženih amandmana. 

Jedini zaključak je bio da se konsultacije nastave te da se sačeka dogovor čelnika ključnih političkih stranaka o tom pitanju.

“Ostavićemo još 20 do 30 dana da pokušamo pronaći riješenje koje će povesti BiH u smjeru evroatlantskih integracija”, izjavio je zamjenik predsjedavjućeg Predstavničkog doma  Denis Bećirović novinarima u Sarajevu.

Sud u Strasbourgu donio je 22. decembra 2009. godine Odluku u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija, kojom je naložio Bosni i Hercegovini da iz Ustava i Izbornog zakona otkloni diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama.

Predstavnici vodećih političkih stranaka o provedbi ove odluke razgovaraju još od tada, ali do sada nisu usaglasili stavove.

Posljednji razgovori stranaka održani su 17. i 18. ovog mjeseca u Sarajevu, uz prisustvo evropskog  komesara za proširenje Štefana Fulea. Ni tada nisu uspjeli.

BiH ‘u slobodnom padu’

Reporter Al Jazeere Sanel Kajan javio je iz Sarajeva kako su neki poslanici  potvrdili u pauzama da su ponovljeni prethodno izrečeni stavovi da je u BiH teško doći do bilo kakvog političkog sporazuma.

“Čule su se riječi zastupnika kako se BiH nalazi u slobodnom padu”, rekao je Kajan, te dodao kako se vodila rasprava o tome ko je ugrožen i prebacivala krivica s jednih na druge.

Na sjednici Parlamentarne skupštine BiH, poslanica Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović predložila je da bude formirana komisija koju će činiti političke vođe, a koja bi u roku od sedam dana dostavila Parlamentu BiH usaglašeni prijedlog provođenja odluke “Sejdić-Finci”, prenosi Srna.

Trebalo se glasasti i o zaključku Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH koji je predložio da se na današnjoj zajedničkoj sjednici ne glasa o tri seta predloženih ustavnih amandmana kojima se provodi odluka Suda u Strasbourgu u slučaju “Sejdić-Finci”.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božo Ljubić predložio je da Zajednički kolegij, zajedno sa privremenom parlamentarnom komisijom i predlagačima ustavnih amandmana, u narednom periodu preduzme odgovarajuće korake u pravcu postizanja riješenja, oslanjajući se na rezultate razgovora političkih lidera.

Izvor: Al Jazeera i agencije