Parlament BiH: Opet nije podržan zakon o akcizama

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dala je negativno mišljenje o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akcize na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru.

Sa četiri glasa “za” i pet glasova “protiv” Komisija nije podržala set zakona koji je predložilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

To su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

Predloženim setom zakona predviđa se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru za izgradnju autoputeva i puteva.

Time će biti omogućeno i aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s više međunarodnih finansijskih institucija.

Sjednica Zastupničkog doma 10. maja

Za principe predloženih zakona glasali su članovi Komisije Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine), Amir Fazlić (Stranka demokratske akcije), Mirsad Isaković (Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine), Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata), dok su protiv bili Salko Sokolović, koji je istupio iz Kluba poslanika SDA, ali je još član te stranke, Damir Bećirović (Demokratska fronta), Jasmin Emrić (A-SDA) te Nenad Lalić (Srpska demokratska stranka) i Aleksandra Pandurević (SDS).

Dom naroda državnog Parlamenta usvojio je početkom aprila ovaj set zakona po hitnom postupku, a principe predloženih zakona Zastupnički dom trebao bi razmatrati na sjednici zakazanoj za 10. maj, kada će se zastupnici izjasniti samo o negativnom mišljenju Komisije za finansije i budžet, ali ne i o setu zakona.

Prema Poslovniku o radu, Zastupnički dom može još jednom vratiti Komisiji na razmatranje set zakona, i to ako ne usvoji negativno mišljenje Komisije.

Ako Komisija za finansije i budžet i drugi put dadne negativno mišljenje o prijedlogu Vijeća ministara, onda će to značiti da prestaje svaka zakonodavna aktivnost Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama. 

Izvor: Al Jazeera i agencije