Parlament BiH protiv kredita u stranoj valuti

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojio je u srijedu zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da parlamentarcima dostavi izmjenu Zakona o zaštiti potrošača. Njime bi se izričito zabranilo uzimanje kredita u stranoj valuti, osim u eurima.

Iz te državne institucije savjetuju da se rješenje za kredite koje su građani uzimali u švicarskim francima mora naći na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.  

Korisnici kredita u francima su često na ulicama, gdje upozoravaju na nelogičnost davno uzetih kredita. Ali, zbog rasta franka, kreditno zaduženje im se gotovo ne smanjuje.

Stanovnica Tuzle Jasna Alić je kazala: “Svedena sam na prosjački štap. Nisam u mogućnosti vraćati kredit, ne mogu živjeti, od institucija koje moraju pomoći nema pomoći.”

Pomoći nema iz Centralne banke Bosne i Hercegovine, iz koje ponavljaju da nemaju nadležnost u nadzoru poslovanja banaka. Državne parlamentarce obavijestili su i kako znaju za više od 6.000 korisnika kredita u francima te savjetuju dogovor na relaciji klijent – banka.

Ako ne, krajnja mjera je sudski proces.

“Sav region ima sličan problem,  promjena kursa je uticala da situacija bude ovakva. Iskreno se nadam rješenju i relaksaciji situacije, nivo nekvalitetnih kredita u Bosni i Hercegovini je 14 posto”, ocijenio je Kemal Kozarić, guverner Centralne banke.

Nedovoljna rješenja

Za nekvalitetne, ili, kako su ih nazvali pojedini parlamentarci, “kockarske” kredite, malo rješenja nudi zakonodavna vlast. Okreću se budućim kreditnim zaduživanjima građana.

Aleksandra Pandurević iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine je kazala: “Zaključak koji je Predstavnički dom jednoglasno usvojio je da se napravi izmjena Zakona o potrošačima i da se zabrani indeksiranje kredita u stranim valutama, osim u eurima, kako bismo ubuduće izbjegli ovakve situacije.”

Hypo banka, kod koje su se građani mahom zaduživali u francima i dalje nudi kreditne olakšice. Kažu da je to maksimalan ustupak.

Iz udruženja “Švicarac” ne pristaju na to. Objavili su kako su dobili novu presudu protiv Hypo banke u Mostaru, kojom se ugovor o kreditu proglašava ništavnim, a klijentu vraća podignuti iznos od 50.000 eura bez ugovorene kamate. I tvrde da nastavljaju svoju bitku.

U tu finansijsku borbu, gdje su ulog građani, državni parlamentarci žele uključiti širi krug izvršne vlasti od Vijeća ministara.

“U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, svjesni su da mogu poslati samo političku poruku kada je riječ o rješavanju problema građana koji imaju kredit u francima. Poručuju da se ovim problemom trebaju bavititi svi nivoi vlasti u državi”, javlja iz Sarajeva reporter Al Jazeere, Boris Gagić.

Izvor: Al Jazeera