Parlament BiH usvojio Deklaraciju o obustavi gradnje Pelješkog mosta

Rasprava u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine pokazuje velike razlike unutar bh. vlasti BiH (Al Jazeera)

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srijedu se zvanično usprotivio izgradnji Pelješkog mosta, i to usvajanjam Deklaracije, koju je podržala većina parlamentarnih stranaka.

Deklaracijom parlamentarci pozivaju Hrvatsku i Evropsku uniju da bez odlaganja obustave sve radnje na najavi početka izgradnje Pelješkog mosta.

Upućen je i poziv Hrvatskoj da se hitno uključi u bilateralne razgovore s Bosnom i Hercegopvinom radi postizanja rješenja u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine.

Osim zastupnika Stranke demokratske akcije, potpisnici Deklaracije su i zastupnici iz reda Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, Srpske demokratske stranke, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte, A-SDA i Bosanskohercegovačke patriotske stranke.

Različiti stavovi SDA i HDZ-a BiH

Tokom ranije rasprave u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o gradnji Pelješkog mosta nije bilo jedinstvenog stava.

Ministri iz SDA i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, kao i članovi kolegija dva doma državnog Parlamenta iz tih stranaka u posljednjih mjesec dana slali su pisma suprotnog sadržaja institucijama EU-a.

Jedni navode da se most na jugu Hrvatske ne može graditi bez riješenog pitanja granice i slobodnog prolaza između dvije zemlje, drugi da to nije zvaničan stav institucija Bosne i Hercegovine.

Dvadeset četiri poslanika iz stranaka koje se nazivaju probosanskim potpisali su ranije Deklaraciju o Pelješkom mostu, kojom traže obustavu gradnje do rješenja otvorenih pitanja.

Prijedlog Deklaracije podnijeli su Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine na usvajanje.

Nepremostive razlike

“Rasprava u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine pokazuje velike razlike koje vladaju unutar vlasti Bosne i Hercegovine kada je u pitanju Pelješki most, prije svega između SDA i HDZ-a BiH, odnosno bošnjačkih i hrvatskih zastupnika. Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH tražio je da se povuče Deklaracija o Pelješkom mostu, a da se umjesto toga traže službeni stavovi Vijeća ministara i Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, izvijestio je ranije iz Sarajeva Al Jazeerin reporter Ivan Pavković.

Međutim, kako je naveo, nema naznaka da će Deklaracija koju su potpisala 24 zastupnika stranaka koje sebe zovu probosanskim biti povučena.

“Naprotiv, iz Srpske demokratske stranke su kazali kako bi oni mogli podržati tu deklaraciju ako bi u nju bila uključena dodatna pitanja, poput: rješenja otvorenih pitanja mosta kod Svilaja, granice kod Kostajnice, Unske pruge i Jadransko-jonske autoceste, odnosno njene trase kroz Bosnu i Hercegovinu. Ako bi se to usvojilo, onda bi deklaracija dobila dovoljan broj ruku da bi bila usvojena. Međutim, njeno pravno značenje nije veliko. Ona nema obvezujući karakter, ali je simbolički važna, jer bi prvi put nakon 10 godina iz neke institucije Bosne i Hercegovine izašao stav koji bi se mogao smatati službenim. Neobavezujući, ali simbolički, s preporukama”, izvijestio je Pavković.

Izvor: Al Jazeera i agencije