Parlament Kurdistana za osam mjeseci odgodio izbore

Parlament će naknadno izabrati datum parlamentarnih i predsjedničkih izbora (EPA)

Parlament iračkog Kurdistana je izglasao osmomjesečnu odgodu parlamentarnih izbora, koji su bili predviđeni za 1. novembar, i uskoro će objaviti  novi datum predsjedničkih izbora, koji su trebali biti održani istog dana.

To je izglasano mjesec dana nakon održavanja referenduma o nezavisnosti, koji je izazvao veliku krizu između Erbila i saveznih iračkih vlasti.

Bagdad je nedavno rasporedio svoje jedinice u brojnim područjima koja su godinama bila pod kontrolom kurdskih boraca Pešmerga.

“Parlament Kurdistana je odlučio odgoditi parlamentarne izbore u autonomnoj regiji za osam mjeseci”, rekao je Bahzad Zebari, zastupnik Islamske unije Kurdistana.

Barzaniju istekao mandat 2013.

Farsat Sofi, zastupnik Demokratske stranke Kurdistana predsjednika Masouda Barzanija, izjavio je da će Parlament naknadno izabrati datum parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Osim toga, Parlament je odlučio zamrznuti mandat Predsjedništva Kurdistana, koje čine kurdski predsjednik i čelnik PDK-a Barzani, njegov zamjenik Kosrat Rasul, koji je član Domoljubne unije Kuridstana), historijskog suparnika PDK-a, te šef ureda predsjednika Fouad Hussein.

Osmogodišnji mandat Barzanija, prvog i jedinog predsjednika izabranog u autonomnoj regiji na sjeveru Iraka, istekao je 2013. godine.

On je produžen za dvije godine i zatim je nastavljen tokom haosa koji je izazvao proboj oružane grupe Islamska država Irak i Levant tokom 2014. godine.

Izvor: Agencije