Parlament odobrio novu Vladu Bugarske

Stranka GERB je u četvrtak potpisala sporazum o formiranju manjinske koalicione Vlade (EPA)

Bugarski Parlament odobrio je u petak formiranje manjinske koalicione Vlade, predvođene liderom stranke Građani za evropski razvoj Bugarske i novim premijerom Bojkom Borisovom.

Od 234 prisutna zastupnika, 136 se izjasnilo u korist Vlade Bojka Borisova, koji je svoj kabinet nazvao “proevropskim i reformatorskim, za stabilnost Bugarske”.

“Vrijeme je da se zagarantira nezavisnost zemlje u energetskom području”, naglasio je Borisov pred Parlamentom, dok Bugarska jako ovisi o plinu iz Rusije, piše Hina.

Vladu čini 21 ministar, među kojima 13 iz GERB-a, sedam iz tržišno orijentiranog Reformističkog bloka i jedan iz ljevičarskog ABV-a.

Mjesec pregovora

Nova Vlada raspolaže parlamentarnom većinom, zahvaljujući podršci nacionalista Patriotske fronte.

Borisovu, koji je već bio premijer od 2009. do 2013. godine, pomagat će četvero pomoćnika, među kojima nekadašnja evropska komesarka Meglena Kuneva, zadužena za evropsku politiku.

Stranka GERB je u četvrtak potpisala sporazum o formiranju manjinske koalicione Vlade nakon mjesec dana pregovora.

Sporazum je omogućio da Bugarska izbjegne najgori scenario, odnosno još jedne prijevremene izbore, naveo je Reuters.

Stranka desnog centra GERB osvojila je najviše glasova na izborima 5. oktobra, ali ne i većinu, s najmanjom izlaznošću koji je Bugarska vidjela od pada komunizma 1989. godine.

Peta vlada u dvije godine

Vlada Borisova je peta za manje od dvije godine, u državi koja se oporavlja od bankarske krize i pokušava oživjeti ekonomski razvoj.

Problem Bugarske je i siromaštvo, a ta zemlja sa 7,3 miliona stanovnika, koja je s velikim nadama ušla u Evropsku uniju prije sedam godina, ima žalosnu statistiku – svaki pet građanin živi ispod linije siromaštva, a korupcija je i dalje duboko ukorijenjena.

Nova Vlada će, između ostalog, morati odmrznuti stotine miliona eura blokiranih u fondovima EU-a.

Prijevremeni izbori održani su kada je vlada predvođena socijalistima podnijela ostavku nakon samo 12 mjeseci, obilježenih mjesecima uličnih protesta zbog velike korupcije u zemlji.

Izvor: Agencije