Parlament RS-a potvrdio sporni Ugovor s RWE

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) potvrdili su Ugovor entitetske Vlade s njemačkom kompanijom RWE. Riječ je o projektu izgradnje četiri hidroelektrane (HE) na Drini.

Iako vlasti ovog bosanskohercegovačkog entiteta tvrde da su otklonile sve prepreke, činjenica je da svi međunarodni ugovori podliježu pod nadležnost državnih institucija. To znači da je u slučaju ove izgradnje nadležno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i resorno ministarstvo.

Na to upozoravaju i opozicija i nevladin sektor u RS-u. Opozicija je oštro kritizirala Ugovor o strateškom partnerstvu s RWE-om. Tvrde da je gradnja HE “Buk Bijela”, “Foča”, “Paunci” i “Sutjeska” privatizacija prirodnog bogatstva.

Iz opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) tvrde da prvo treba zakonski regulirati korištenje prirodnog bogatstva i razvojnih potencijala, izvještava iz Banje Luke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Nema više Telekoma. Nema više nekih strateških firmi, koje su se prodale, tipa naftne industrije. I šta je sada ostalo Vladi RS-a nego da rasprodaje prirodni resurs“, kaže Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a.

Nije riječ o privatizaciji, tvrdi premijer RS-a Aleksandar Džombić. Poslije isteka koncesije, HE prelaze u vlasništvo Vlade, pojasnio je on.

Koncesija od 30 godina

“Ili se radi o nerazumijevanju stvari, ili se radi o zlonamjernom prikazivanju stvari. Da shvatite, mi kompaniji, zajedničkoj kompaniji RWE i RS-a, izdajemo koncesiju na 30 godina. Poslije 30 godina sve HE će biti u vlasništvu RS-a”, rekao je Džombić.
U Ugovoru se, između ostalog, navodi da RWE nema obavezu prodavati struju RS-u, već na slobodnom tržištu.

Projekat je podijeljen u četiri faze: istraživanje, osnivanje koncesionih društava, izgradnja i rad HE. Nijemci će dobiti četiri koncesije.

Vlada RS-a je u Ugovoru navela da je pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine u toku žalbeni postupak izraelske kompanije Barak, koja je ranije dobila koncesiju na rijeci Drini.

U posebnoj izjavi naveden je i protokol sa Srbijom iz 2008. godine, kojim je također dogovoreno istraživanje Gornje Drine.

Džombić tvrdi da nije znao za protokol sa Srbijom kada je potpisivan Ugovor s RWE. Tu ne vidi problem jer, kaže, RS će Srbiji vratiti pola miliona eura, koliko je do sada uloženo u studije.

Problem nije ni žalba izraelskog Baraka, tvrdi premijer RS-a. Entitetska Vlada će preuzeti i eventualno obeštećenje Izraelaca.

Odlučuje država BiH

Nakon rasprave, poslanici su usvojili Odluku entitetske Vlade, kao i Ugovor o strateškom partnerstvu. Taj ugovor je potpisan prije više od mjesec dana.

Iako premijer Džombić tvrdi da je projekat isključivo u nadležnosti entiteta, u Transparency Internationalu (TI) Bosne i Hercegovine smatraju da bi se o ovom projektu trebala izjasniti i državna vlast.

Projekat obuhvata pogranično područje, pojašnjavaju u TI. Smatraju da će utjecati na cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i na susjedne države.

“Kada govorimo o ovakvim projektima, kao što smo već rekli, gdje se radi o pograničnom području i ugovoru sa drugim državama, naravno da mora o tome da se odlučuje na državnom nivou, a ne samo da entitet o tome odlučuje”, kaže Ivana Korajlić iz TIBiH.

Zbog Ugovora s RWE negodovala je i Crna Gora. Tamošnje vlasti brine utjecaj HE na životnu sredinu, a reakciju na to u punom pravnom subjektivitetu može dati samo država Bosna i Hercegovina.

Do tada vlasti RS-a tvrde da su reagirale. Premijer ovog bosanskohercegovačkog entiteta kaže da je uputio dopis crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću i ponudio uvid u svu dokumentaciju.

Izvor: Al Jazeera