Parlament Rumunije potvrdio povjerenje prvoj premijerki

Viorica Dancila je bila potpredsjednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta (EPA)

Imenovana premijerka Rumunije Viorica Dancila dobila je povjerenje Parlamenta za svoju Vladu, treću socijaldemokratsku u godinu dana, dok vlada zabrinutost za nezavisnost pravosuđa u budućnosti.

U Parlamentu su 282 zastupnika i senatora dala podršku Danili, 136 je glasalo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Dancila, prva žena na čelu rumunske vlade, 54-godišnja eurozastupnica, gdje je bila potpredsjednica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta, nepoznata je široj javnosti.

Najavila je da će nastaviti program lijeve većine usmjeren na povećanje penzija i plata u javnim službama.

EK: Očuvati ‘nezavisnost pravosuđa’

Također je obećala da će ojačati saradnju s evropskim ustanovama, ne spominjući ipak “zabrinutost” koju je izrazio Brisel u vezi sa spornom pravosudnom reformom koju je u decembru donijela koalicija na vlasti.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i potpredsjednik Frans Timmermans pozvali su prošle sedmice Bukurešt da očuva “nezavisnost pravosuđa i spremnost na djelotvorno suzbijanje korupcije” te su ponovo upozorili “na opasnost od povratka na staro”.

Dancilu je imenovao predsjednik Klaus Iohannis prošle sedmice, kako bi zamijenila Mihaia Tudosea, koji je podnio ostavku pošto mu je Socijaldemokratska partija uskratila podršku.

Izvor: Agencije