Parlamentarni izbori na Kosovu 8. juna

Jahjaga je odluku o prijevremenim izborima donijela u konsultaciji sa političkim strankama i predstavnicima Centralne izborne komisije (Anadolija)

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu bit će održani 8. juna, izjavila je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Pozvala je sve političke partije da poštuju izborna pravila. Potvrdila je kako će pozvati međunarodne posmatrače da prate izbore, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Jahjaga je kazala da je odluku donijela u konsultaciji sa političkim strankama i predstavnicima Centralne izborne komisije.

Predsjednica Kosova kazala je novinarima da je, odlukom Skupštine Kosova o njenom raspuštanju, zemlja ušla u važan izborni proces, koji će odlučiti o njenoj demokratskoj budućnosti.

Kosovska predsjednica je kazala da predstojeći izbori trebaju pokazati “našu spremnost da se garantira sloboda glasa građana Kosova”, prenosi Anadolija.

Raspuštena Skupština

“Od ovog trenutka pozivam sve na Kosovu na dostojanstvenu kampanju, a sve građane, bez razlike, da masovno učestvuju na prijevremenim izborima 8. juna, kako bi se osigurao pravedan proces, zato što ovi izbori predstavljaju važan test našeg unutrašnjeg demokratskog razvoja”, poručila je Jahjaga.

Kazala je da je Kosovo i na lokalnim izborima prošle godine pokazalo zrelost u organiziranju slobodnih i pravednih izbora na cijeloj teritoriji.

Dodala je da će se sastati sa svim nadležnima koji trebaju osigurati zaštitu glasova i kako bi “izbori ispunili očekivanja”.

Odluka o prijevremenim izborima donesena je dan nakon raspuštanja Skupštine Kosova.

Predsjednica Kosova je povodom prijevremenih izbora imala konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka, prenijeli su prištinski mediji.

Tada su se predsjednici Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, Demokratske partije Kosova Hashim Thaci i Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj u razgovoru sa njom založili da se izbori održe 8. juna, prenosi Tanjug.

Za lidera pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija prihvatljiviji je bio datum 15. juni, kako bi Centralna izborna komisija (CIK) imala više vremena da organizira izbore. Lider Alijanse za Novo Kosovo Behgjet Pacolli je, također, bio protiv toga da se izbori održe 8. juna.

CIK spreman

Predsjednica CIK-a Valdete Daka je ranije kazala kako će CIK učiniti sve da bude spreman organizirati fer i poštene izbore.

Skupština Kosova raspuštena je u srijedu. Jahjaga nije uspjela u utorak postići dogovor sa političkim liderima o osnivanju oružanih snaga Kosova niti o rezerviranim mjestima za pripadnike manjinskih stranaka u parlamentu.

Haradinaj je, nakon susreta sa predsjednicom, rekao da će pitanje “osnivanja oružanih snaga Kosova ostati za novi parlament”.

Na glasanju o raspuštanju Skupštine u srijedu bilo je prisutno 115 poslanika, od kojih je za raspuštanje glasalo 90, dok su četiri poslanika bila protiv.

Raspuštanje Skupštine Kosova bilo je očekivano, pa je sada najvažnije šta će donijeti izbori, ocijenio je politički analitičar Ardian Arifaj u izjavi za Anadoliju.

“Ono što je važno jeste ono šta dolazi, šta nas očekuje u ovom mesecu do izbora i naročito kako će nova Skupština izgledati, da li će to doneti neki novi kvalitet u Skupštini ili ne”, kaže Arifaj.

‘Višestruki razlozi’

Iako je premijer Thaci pozvao na raspuštanje Skupštine zato što poslanici nisu uspjeli glasati za formiranje oružanih snaga Kosova, prema mišljenju Arifaja, to sigurno nije bio jedini razlog.

“Zapravo, svaka politička partija je bila zaintresovana da se ide na izbore iz jednog ili drugog razloga, naročito nakon lokalnih izbora prošlog novembra. Mnoge političke partije su sebe videle u nekom pozitivnom trendu, pa su povećali broj glasova i hteli su da na neki način to odmah materijalizuju i na centralnom nivou vlasti”, kaže.

Prema Ustavu Kosova, Srbi će imati 10 garantiranih mjesta u Skupštini Kosova, ali Arifaj ističe da je, bez obzira na broj poslanika, važno kako će oni iskoristi svoje prisustvo u Skupštini.

“Važno je, ko god da predstavlja Srbe Kosova u Skupštini Kosova, da ga zaista predstavlja i da se zalaže za interese srpske zajednice na Kosovu, a ne za interese bilo koga drugog, uključujući i Srbiju, jer nisu uvek interesi srpske zajednice paralelni interesima Srbije”, kaže Arifaj.

Skupština Kosova ima ukupno 120 poslanika. U novom sazivu parlamenta Srbi će imati 10 garantiranih mjesta, a još 10 će biti garantirano za ostale nealbanske zajednice.

Izvor: Al Jazeera i agencije