Parlov – heroj koji je sačuvao dostojanstvo

'Ona rečenica kada Parlov kaže da, kada je shvatio da je najveći protivnik samom sebi, da je tada postao nepobjediv, veoma mi je važna', kaže Aleksandar Švabić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Predstava Doručak šampiona premijerno je izvedena na Brijunima, a radi se o koprodukciji kazališta Ulysses, koji već gotovo dve decenije kreiraju Lenka Udovički i Rade Šerbedžija i beogradskog Bitef teatra. Predstava je inspirisana životom Mate Parlova, čoveka koji je obeležio ne samo jugoslovensku nego i svetsku sportsku scenu.

Parlov jeste mit u koji možete ugraditi mnoštvo asocijacija. Premijeri je prethodila jedna situacija – naime, porodica Parlov, kada je čula da se na Brijunima priprema predstava, odmah je reagovala pošto su oni zaštitili prezime.

Inače, učinili su to među prvima na ovim prostorima. Pregovaralo se, ali je nakon pregovora udovica Laura Parlov odlučila da se predstava ne može zvati Mate Parlov, kako je planirano. Predstava tako menja ime u Doručak šampiona, a tokom predstave ni jednom se ime i prezime čuvenog boksera ne pominju zajedno.

Parlova igra Slavko Štimac, iz jedne duboke tišine, sa malo reči. Igra čoveka koji vidi i daleko i duboko i ćuti zato što zna da je rasprava često besmislena, a i da neke stvari nekim ljudima ne možeš objasniti. Igra ga donoseći tu nadnaravnu svest koju je Parlov, očigledno posedovao – vrhunski inteligentan i isto toliko nadaren. U odluci i posvećenosti on nosi ono izuzetno i čini to sa aristoktratskom skromnosti.

‘Ljepota simfonije’

“Ova je predstava nastala kroz proces”, objašnjava Štimac. “Jedan član tima se lepo izrazio i rekao da treba da odamo počast Mati dostojanstveno koji ne samo da je bio veliki šampion, a pripadam generaciji koja pamti te mečeve i mogu da kažem da je bio vrsta heroja u mojoj kući… ne samo zato što je bio veliki šampion, nego je pokazivao osobine izvanredne ličnosti. Bio je gospodstven u svom ponašanju, stavovima, ljubitelj poezije… Poznato je da je bio diskretan, lojalan prijatelj… Zaista smo prošli kroz veliku građu, sad, da nabrajamo sve šta je Mate – nije išlo. Izašla je predstava inspirisana njegovom ličnošću. Ne mora to biti Mate, može biti neko drugi – mi govorimo o jednoj vrsti ljudi, herojima koji su sačuvali ljudsko dostojanstvo i to jeste vrlo širok pojam.”

Reditelj je mladi Aleksandar Švabić, rodom iz Pule i čini se, upravo zato, sa posebnim pijetetom odnosi se prema priči koja je inspirisana Matom Parlovim.

“Iz Pule sam, a beogradski sam đak. Do ove priče je došlo zbog teme kojom sam želio da se bavim, a Parlov je izvanredna ličnost, heroj, što mi često podrazumijevamo, a to nije dobro. Stavljamo ljude u kutije. Ona rečenica kada Parlov kaže da, kada je shvatio da je najveći protivnik samom sebi, da je tada postao nepobjediv, veoma mi je važna. Nama se neke stvari podrazumijevaju, kada je on u pitanju, a govorimo o čovjeku koji se cijeli život borio do kraja. Tu je prelijep, tu je veliki. On je imao svoje izbore i dobre i loše, ali to su bili sve njegovi izbori. Tu je ključ, suština simfonije.’’

Koreograf Staša Zurovac smatra ovaj proces, pre svega, putovanjem: “Parlov je mit, legenda, trudili smo se približiti njemu kao čovjeku, odnosno kroz njega svakom čovjeku. To je bio put, nismo radili biografsku predstavu, nego predstavu o ljudskom biću, o povijesti, o prolaznosti, o boli, o ljubavi…. Sve ono što svaki čovjek prođe u svom životu, ali lakše je sagledivo kroz velike.’’

Imao je ‘X faktor’

“Parlov je imao X faktor kao čovjek, osim što je bio izuzetno discipliniran, čestit i inteligentan. Bila mi je čast biti dio ovog procesa’’, ističe Lucija Šerbedžija.

Dejan Dedić upravo nastavlja priču o procesu koji je za njega bio neverovatan: “Mi smo zapravo stvarali iz nule, u specifičnoj situaciji u kojoj nismo smeli iznositi detalje iz njegovog privatnog života. Parlov je riznica života, a opet pre svega čovek. U ringu se uvek borite sa samim sobom i pobeđujete svoje demone. Imam jedno iskustvo bavljenja kik boksom i zaista znam da je tako”.

Glumac Jerko Maričić uočava jednu zanimljivu stvar – da je Parlov bio čovek koji je živio kontru, i to do kraja.

Katarina Bistrović Darvaš igra naravno fragilno i usresređeno. Kada je pitam nakon predstave šta joj je značio ovaj proces, ona kaže: Sve. Kao da je ponajviše fascinirana Parlovljevom otmenošću i mudrošću.

Predstava Doručak šampiona jeste predstava o heroju. Svaki heroj iz konteksta i vremena u kojem je ponikao. Osnovna osobina heroja je da padne i vaskrsne. Iznova i iznova. Heroji su, po prirodi stvari, inspiracija.

Izvor: Al Jazeera