Oglasi

Pasošima Kina uvrijedila Filipine i Vijetnam

Kina izdala nove pasoše s ucrtanom mapom na kojoj su otoci oko kojih se spore u Južnom kineskom moru.
Vijetnam je pismeno protestirao kod Kine zbog novog pasoša i od nje tražio da 'promijeni njihov nekorektan sadržaj'Reuters

Filipini i Vijetnam su u četvrtak osudili pojavu novih kineskih pasoša u kojima je i mapa sa spornim kineskim teritorijalnim zahtjevima u Južnom kineskom moru, nazivajući novi dizajn pasoša kršenjem njihovog suvereniteta.

Na mapi u novim pasošima, međutim, nema otoka u Istočnom kineskom moru, zbog kojih je Peking u ozbiljnom sporu s Tokijem.

Mapa u pasošima znači da će zemlje koje osporavaju kineske tvrdnje morati udarati pečate u pasoše s mikročipovima brojnih posjetilaca i time prihvatati i potvrđivati kinesko gledište.

Pismeni protest Vijetnama

Teritorijalni spor između Kine, Filipina i Vijetnama u Južnom kineskom moru postao je aktuelniji nakon što je Kina počela s povećanim brojem patrola u vodama za koje se vjeruje da su bogate naftom i gasom.

"Filipini oštro protestiraju zbog isprekidane linije od devet crta u pasošima, jer takva slika pokriva oblast koja je jasno dio filipinske teritorije i pomorskog domena", rekao je filipinski sekretar za vanjske poslove Albert del Rosario.

Vijetnam je pismeno protestirao kod Kine zbog novog pasoša i od nje tražio da "promijeni njihov nekorektan sadržaj", rekao je predstavnik vijetnamskog Ministarstva vanjskih poslova Luong Tan Nghi.

"Ta akcija Kine je povrijedila vijetnamski suverenitet nad Paracelskim i Spratly otocima, kao i naša suverena prava i jurisdikciju nad povezanim pomorskim oblastima u Južnom kineskom moru ili Istočnom moru", kazao je Tan Nghi.

Tokio bez komentara

Malezija i Bruneji, također, potražuju dijelove sporne pomorske teritorije u tom moru. Spor Kine sa susjedima bacio je sjenku na samit lidera Jugoistočne i Istočne Azije u Kambodži ove sedmice.

"Mapa u pasošima s njihovim naznakama Kine nema za cilj posebne zemlje. Kina je spremna aktivno komunicirati s relevantnim zemljama i promovira zdrav razvoj kinesko-međunarodne razmjene pojedinaca", kaže se saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

U Tokiju je predstavnik Ministarstva vanjskih poslova rekao da su oni vidjeli da su sporni otoci u Južnom kineskom moru na mapi u kineskim pasošima.

"S druge strane, otoka Senkaku nema", rekao je on i dodao da zbog toga "oni nisu u poziciji komentirati ili se žaliti."

Otoci Senkaku, kako ih zovu u Japanu, ili Diaoyu u Kini, predmet su višedecenijskog spora između dviju zemalja, ali je on posebno zaoštren prošlog mjeseca, kada je Tokio kupio tri sporna otoka od privatnog japanskog vlasnika.

To je izazvalo masovne demonstracije u Kini i zahtjeve za bojkotom japanske robe.

Nije poznato kada je Kina počela sa štampanjem novih pasoša.

Izvor: Agencije