Patnja Krimskih Tatara u fokusu nakon Eurosonga

Patnja Krimskih Tatara ponovno je u fokusu svjetske javnosti dok društvene mreže i mediji bruje o pobjedničkoj pjesmi ovogodišnjeg Eurosonga.

Ukrajinska jazz pjevačica Jamala pobijedila je s pjesmom “1944.”, posvećenoj masovnoj deportaciji Tatara s Krima 1944. godine, koju je naložio tadašnji sovjetski čelnik Josif Visarionovič Staljin.

Ukrajina je prvo mjesto osvojila s dobivenih 534 boda, ispred Australije s 511 bodova i Rusije, koja je slovila za favorita gledalaca i koja je osvojila treće mjesto s 491 bodom, prenosi Hina. 

Jamala (32), pravim imenom Susana Jamaladinova, prva Tatarka na Eurosongu, s puno emocija izvela je pjesmu posvećenu prabaki, žrtvi deportacije.

Tematika pjesme izazvala je kontroverze i uoči takmičenja.

Paralele sa ruskom aneksijom Krima

Pjesma govori o deportaciji gotovo cijele etničke grupe iz njenog rodnog Krima u nekadašnjoj sovjetskoj Rusiji, koji je kasnije postao dijelom Ukrajine.

Gotovo 250.000 Tatara deportirano je krajem Drugog svjetskog rata u centralnu Aziju.

Tokom nedavnih sukoba, Rusija je anektirala Krim, izazvavši osude zbog kršenja međunarodnog prava.

Jamala je pjevala pjesmu o strancima koji dolaze “da vas sve ubiju” i govore “mi nismo krivi” – što je podsjećanje na deportaciju Tatara sa Krima.

Stojeći sama na pozornici u Štokholmu, Jamala je pjevala “mislite da ste bogovi” dok je iza nje pozadina bila krvavo crvena.

Oni koji su vidjeli probe ukrajinske pjevačice te njen nastup u polufinalu povukli su paralele između deportacije i ruske aneksije Krima 2014.

Među mnogim koji su navodili sličan stav, švedski dnevni list Dagens Nyheter je u kolumni napisao: “Morate zaista jako zatvoriti oči da ne biste vidjeli paralele između ovogodišnje učesnice iz Ukrajine, pjesme u Staljinovim deportacijama sa Krima četrdesetih godina prošlog stoljeća te aktuelnih dešavanja”.

Pjevačica Jamala je sama navela da se pjesma odnosi i na dešavanja iz 2014. godine. 

“Naravno da se odnosi i na 2014. Ove dvije godine su donijele toliko mnogo tuge u moj život. Zamislite da ste kreativna osoba, pjevač, ali da ne možete otići svojoj kući dvije godine. Vidite svog djeda na Skypeu, koji ima 90 godina i koji je bolestan, ali ne možete da ga posjetite. Šta sam trebala da uradim, da pjevam fine pjesme i da zaboravim na sve to? Naravno da ne mogu da učinim”, kazala je ona, a prenosi Guardian.

U razgovoru za AFP u februaru, ona je kazala da je htjela da ljudi čuju pjesmu napisanu “u stanju očaja i bespomoćnosti” nakon što su Rusi oduzeli njenu zemlju.

Poruke na društvenim mrežama

Političke pjesme nisu dozvoljene na Eurosongu, ali je pjesmi “1944.” dozvoljeno učešće jer je zasnovana na historijskim činjenicama, a ne na trenutnoj politici.

Unija evropskih emitera, koja je organizirala takmičenje, saopćila je da ukrajinska pjesma ne sadrži političke poruke.

Brojni korisnici Twittera komentirali su pobjedu Jamale.

https://twitter.com/brokenbottleboy/status/731616523740151808

Iskoristivši fotomontažu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako jaše medvjeda, Mic Wright je napisao da je Putin krenuo u Kijev da lično čestita na pobjedi.

Glumica Marina Sirtis, poznata po seriji “Zvjezdane staze: Sljedeća generacija”, na Twitteru je upitala da li je Ukrajina pobijedila jer je Evropa htjela gurnuti prst u oko Rusiji. 

Korisnica Twittera Clara Fernande-Vara je napisala da je pobjeda Ukrajine očit primjer da Eurovizija nije evropska verzija “Američkog idola”, već da je to događaj u potpunosti posvećen geopolitičkim dešavanjima. 

Poruka Rusiji

Simon Bennett, čelnik International OGAE Eurovision kluba obožavatelja, kazao je da su zemlje bivšeg SSSR-a, koje su “obično glasale za Rusiju”, ovaj put poslale poruku glasajući za Ukrajinu.

Prilikom preuzimanja nagrade, Jamala je u emotivnom nastupu zahvalila Evropi i istaknula kako “svakome želi mir i ljubav”, dok je kasnije iza pozornice svoj uspjeh ocijenila fantastičnim, dodavši kako je “bila sigurna da će istina o kojoj govori u pjesmi uistinu taknuti ljude”.

Ukrajina je tako drugi put, nakon prvog uspjeha 2004, pobijedila na takmičenju, a ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozdravio je na Twitteru “nevjerovatnu” pobjedu, izrazivši pjevačici zahvalnost cijele nacije.

Novi sistem glasanja koji je uveden ove godine osigurao je glasanje nacionalnog žirija svake od zemalja te posebno glasanje publike pred televizijskim ekranima. Organizatori ističu da je takav sistem glasanja uveden kako bi se spriječilo dosadašnje “susjedsko” dodjeljivanje glasova nacionalnih žirija.

Sistem je u konačnici pokazao ozbiljne razlike u rezultatima glasanja nacionalnih žirija i TV publike širom Evrope. Tako je Poljska, koja je bila među posljednjima sa sedam osvojenih bodova u glasanju nacionalnih žirija, skočila na osmo mjesto, dobivši 227 glasova publike.

Izvor: Al Jazeera i agencije