Patnje hiljada izbjeglica u pustinji

Pogoršava se humanitarna situacija na jordansko-sirijskoj granici. Hiljade izbjeglica ostale su zarobljene nakon što je Jordan zatvorio granicu iz sigurnosnih razloga.

Pustinja je mjesto gdje već cijeli mjesec živi 60.000 Sirijaca. Snimci pokazuju teške uvjete u kojima se nalaze. U improviziranom kampu nedostaje osnovnih životnih namirnica, nemaju ni ljekarsku pomoć.

“Izbjeglice nemaju vodu i nedostaje humanitarne pomoći. Loši higijenski uvjeti vladaju u privremenom kampu. Čak je otvoreno groblje u kojem je ukopano stotinjak umrlih zbog nedostatka ljekarske njege. Situacija je katastrofalna”, kaže sirijska novinarka Bahira al-Zarir.

Jordanske vlasti zatvorile su granicu sa Sirijom nakon napada oružane grupe Islamska država Irak i Levant, u kojem je poginulo sedam jordanskih vojnika.

Velika greška

Vlada te države tvrdi kako je sigurnost na prvom mjestu. Ništa bolja situacija nije ni u izbjegličkim kampovima u Jordanu.

“Jordanske vlasti su, prema mom mišljenju, napravile veliku grešku prihvatom tolikog broja izbjeglica koje ne mogu finansirati. Jordan to finansijski ne može podnijeti, a ni međunarodna zajednica nije baš aktivna u pružanju pomoći. S druge strane, nedostaju resursi. Količina pitke vode kojom zemlja raspolaže jedva je dovoljna i za građane Jordana”, navodi politički analitičar Labib Kamahawi.

Teški uvjeti i nedostatak pomoći natjerao je mnoge Sirijce da se, uprkos ratu, vrate u svoju državu.

Prema zvaničnim podacima UNHCR-a, od početka sukoba u Siriji registrirano je blizu pet miliona izbjeglica, ali broj onih koji su napustili svoje domove puno je veći.

Izvor: Al Jazeera