Patnje izbjeglih Rohinja u Kašmiru

Jammu – Kašmir – Deseci tisuća izbjeglica Rohinja traže novi početak diljem Južne Azije nakon što su bile primorane napustiti Mijanmar jer su ih progonili budisti.

Stotine obitelji zimsko su utočište našle u gradu Jammu, prijestolnici indijskog dijela Kašmira, gdje žive u improviziranim domovima izgrađenim od grana i grmlja, prekrivenim plastičnim prekrivačima.

Prema podacima UN-ovog ureda za izbjeglice (UNHCR), tisuće neregistriranih izbjeglica Rohinja živi na području Indije.

Također se nalaze među procijenjenih 10 milijuna ljudi diljem svijeta koji su bez državljanstva.

Lokalni zemljoposjednici naplaćuju im otprilike devet dolara za kolibu.

Izbjeglu djecu može se vidjeti kako se igraju na hrpama smeća, a nedostatak vode, sanitarnih uvjeta i zdravstvenih resursa predstavljaju ozbiljne opasnosti. 

I djeca pomažu u preživljavanju

“Bili smo primorani trgovati otpadom jer nije bilo drugih mogućnosti zaposlenja. Velik broj izbjeglica je neregistriran jer je dugačak proces kako bi se registrirali u UNHCR-u, koji izdaje registracijsku karticu”, kaže Mohammad Rafik, jedan od izbjeglih.

Djeca također uzdržavaju obitelji skupljajući i prodajući materijal koji se može reciklirati, a dio žena radi u tvornici za obradu oraha i po 12 sati dnevno vadeći orahe iz ljuski.

“Naši su životi upropašteni, ali želimo da naša djeca žive bolji život i postanu dobri ljudi. Zar ne traže svi bolje obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i bolju budućnost za svoju djecu?”, pita Saddam Hussain, 39-godišnji radnik iz improviziranog kampa.

Izvor: Al Jazeera