Patolozi štrajkuju, pacijenti čekaju nalaze

Uposlenici Patologije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu  ne rade već drugi dan. Oni vrše analize uzoraka pacijenata svih klinika, a neke od najtežih dijagnoza i terapije zavise upravo od njih. Tvrde kako su prostorije u kojima rade opasne po zdravlje i zahtijevaju poboljšanje uslova rada.

Na poslu u četvrtak

Sindikat radnika KCUS-a javio je u srijedu navačer da će se laboranti sa Patologije u četvrtak vratiti na svoja radna mjesta.
Upravni odbor KCUS-a naložio je menadžmentu da ispuni zahtjeve laboranata, koji su u utorak stupili u prekid rada zbog loših uslova na ovom odjelu.

Klinički centar ne dozvoljava prolazak do prostorija Patologije, pa je nemoguće provjeriti uvjete na koje se radnici žale. Ali, neovisno tijelo koje je te uvjete ocjenjivalo nije zadovoljno, navodi novinarka Al Jazeere Arduana Kurić, koja se javila iz Sarajeva.

“Dokumenti koje je Al Jazeeri ustupio Sindikat otkrivaju da je Zavod za zaštitu na radu, na osnovu svojih periodičnih mjerenja, u nekoliko navrata  upozoravao da određene laboratorije ne zadovoljavaju minimalne uvjete za rad i da neke od njih čak ne mogu dobiti ni upotrebnu dozvolu”, ističe.

Te prostorije su radno mjesto uposlenika Patologije, koji se tamo, kažu, ne vraćaju dok ne dobiju pismene garancije da će laboratorije dobiti ventilacijski sistem i tako smanjiti nivo kancerogenih isparavanja, koji je sada veći 10 puta od dozvoljenog nivoa.

Minimalni zahtjevi

“Oni su čak dostavili menadžmentu i minimalne svoje zahtjeve da se povećaju ti prostori, kako bi mogli adekvatno obavljati svoj posao, jer sad imamo prostorije u koje ne možemo ni smjestiti opremu. I da se ugradi ventilacioni sistem, koji bi odvodio te gasove vani”, kazao je Suad Rožajac, predstavnik Sindikata radnika KCUS-a.

Uprava ih optužuje za nezakonit štrajk, najavljuje disciplinske postupke protiv odgovornih i tvrdi da su nudili rješenja.

“Nova uprava je Kliničkoj patologiji i Citologiji ponudila tri rješenja preseljenja u alternativne prostorije, kao i ugradnju ventilacije, koja po Zakonu o javnim nabavkama [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine, mora proći javnu proceduru. Sva tri ponuđena rješenja su odbijena”, govori Jasenko Karamehić iz uprave KCUS-a.

Dok se riješe problemi u komunikaciji na relaciji Sindikat – radnici Patologije, pacijenti sa drugih odjeljenja čekaju nalaze, od kojih im zavisi dalji tok liječenja, ili, u najgorem slučaju, život.

Izvor: Al Jazeera