Patuljasta planeta Ceres 1 ispušta paru

Umjetnička animacija prikazuje dva oblaka pare kako nastaju iz Ceresa 1 (AP)

Naučnici su otkrili da Ceres 1, patuljasta planeta u asteroidnom pojasu, ispušta vodenu paru, što potvrđuje teoriju da je život na Zemlji nastao tako što je naša planeta bombardirana stijenama iz svemira, prenose agencije.

Evropski astronomi su objavili da su registrirali vodenu paru koja izbija poput gejzira na površini Ceresa, najvećeg objekta u asteroidnom pojasu koji se prostire između Marsa i Jupitera.

Ovu planetu je 1801. godine otkrio italijanski astronom Giuseppe Piazzi, a ime je dobila po rimskoj boginji zemljoradnje i plodnosti.

Mala planeta, prečnika 950 kilometara, kojoj su potrebne četiri i po godine da obiđe krug oko Sunca, prvobitno je bila svrstana u masivne asteroide, ali je kasnijim proučavanjem ustanovljeno da je sfernog oblika, te da ima silikatno jezgro sa ledenim omotačem.

Žučna debata

Godine 2008, nakon žučne debate, Međunarodna astronomska unija (IAU) uvrstila je Ceres u novu kategoriju „patuljastih planeta“, u koju je svrstan i Pluton.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature tim istraživača, predvođen Michaelom Kuppersom iz Evropske svemirske agencije (ESA), navodi da je koristio infracrveni instrument na orbitalnom teleskopu Herschel kako bi četiri puta skenirao Ceres u periodu između novembra 2011. i marta 2013. godine.

Otkrili su vodenu paru koja izbija sa površine planete iz dva izvora, brzinom od blizu šest kilometara u sekundi u trenutku kada se planeta približavala Suncu.

„Da li na Ceresu postoji podzemni okean ili su to tek samo dva izolirana izvora vode“, upitali su se naučnici francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), koji su, također, učestvovali u studiji.

Dijelovi slagalice

Otkriće vode na Ceresu potkrepljuje teoriju po kojoj je prije više milijardi godina kamenje i stijenje sa vodom i molekulama ugljika pljuštalo po Zemlji, donoseći joj neophodne sastojke za nastanak života, naveli su Humberto Campins i Christine Comfort, astrofizičari sa Univerziteta Centralne Floride.

„Dijelovi slagalice nastanka Sunčevog sistema se ne uklapaju baš najbolje. Najvjerovatnije će biti otkriveni tek naknadnim istraživanjima minijaturnih svjetova koje nazivamo asteroidima“, objasnili su oni.

Kako prenosi AFP, naučnici se nadaju da će više saznati iduće godine, kada sonda Zora (Dawn) američke agencije NASA stigne do Ceresa nakon što posjeti veliki asteroid Vesta.

Izvor: Agencije