Oglasi

Pauza u pregovorima Beograda i Prištine

Dijalog Srbije i Kosova nastavlja se u Briselu u srijedu, ključne teme sjever Kosova i normalizacija odnosa.

Na dvodnevnim pregovorima Beograda i Prištine, koji se odvijaju u Briselu pod pokroviteljstvom Evropske unije, napravljena je pauza i očekuje se da će se dijalog nastaviti u srijedu, javila je reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Pauza je napravljena u 18 sati jer visoka predstavnica EU-a Catherine Ashton ima drugi ranije ugovoren sastanak, dok se premijer Srbije Ivica Dačić sastaje s američkim dužnosnikom za Balkan Philipom Reekerom.

Drlja je javila da su pregovori, kako se neslužbeno saznaje, za danas završeni. Kosovski mediji prenose da je pauza napravljena jer dogovor nije postignut, ali, kako javlja Drlja, nije moguće potvrditi tu informaciju, jer predstavnici Srbije i Kosova ne odgovaraju na pitanja medija.

Pregovori, čija je centralna tema sjever Kosova, definitivno će se nastaviti u srijedu, rekla je Drlja.

Premijer Kosova Hashim Thaci je izjavio: "Imamo jednu drugačiju situaciju na sjeveru Mitrovice, drugačiji odnos  Kosova u odnosu sa Srbijom i Srbije u odnosu sa Kosovom. Imamo izvanredne odnose sa svim državama regije, tako da je neophodna i normalizacija državnih odnosa između Kosova i Srbije. Maksimalno ćemo se zalagati da služimo svim građanima Kosova, gdje god oni žive, uključijuči i Srbe na sjeveru."

Glasnogovornica visoke predstavnice Maja Kocijančič rekla je da ne želi govoriti o većim očekivanjima.

"Rad traje već mjesecima. Jasno je što se mora dogoditi. Vi znate da Komisija i Ashton moraju pripremiti izvještaj koji će biti predložen Savjetu i u tom kontekstu nama i jednoj i drugoj strani je u interesu da se dođe do napretka. A do napretka može doći samo kroz razgovore u kontekstu dijaloga gdje i jedna i druga strana sjednu i razgovaraju o otvorenim pitanjima."

Teška pitanja

Dačić se u utorak sastao sa Ashton pred početak trojnog sastanka na kojem će učestvovati i kosovski premijer Hashim Thaci.

Gezim Baxhaku o pregovorima Srbije i Kosova

Ashton će imati odvojen susret i s Thacijem.

Nakon toga, Dačić, Thaci i Ashton će razgovarati, a glavne teme će biti institucije na sjeveru Kosova i status oficira za vezu u Beograd i Prištinu.

Dačić je uoči razgovora rekao da je prijedlog Srbije jasan - osnivanje zajednice srpskih opština, koja treba imati jasne nadležnosti u obrazovanju, prosvjeti, pravosuđu, te da će Srbi sami birati vlast.

"Sigurno neće biti povlačenja srpskih institucija sa Kosova dok se ne postigne konačan dogovor. Tražićemo čvrste garancije za svaki dogovor. Naš narod na Kosovu sigurno neće biti ostavljen na cedilu", kazao je on, ocjenjujući ovu rundu dijaloga o Kosovu kao najtežu do sada.

Thaci je prije podne u Briselu razgovarao s predsjednikom Evropske komisije (EK) Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom van Rompuyom.

Van Rompuy je izjavio nakon susreta s Thacijem da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine od suštinskog značaja za evropski put kako Kosova, tako i Srbije.

"Konretni rezultati su od suštinskog značaja", piše u saopćenju dostavljenom medijima neposredno nakon Van Rompuyevog susreta s Thacijem.

Van Rompuy je u saopćenju rekao da Kosovo ima evropsku perspektivu, ali da je neophodno da ispuni kratkoročne ciljeve koje je EK-a postavila u Studiji o izvodljivosti, prije svega na polju poštovanja prava manjina i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Van Rompuy je, osim toga, pozvao Thacija na punu saradnju s misijom EULEX-a.

Ključna sedmica

Barroso je izjavio nakon susreta s Thacijem da je ova sedmica presudna za napredak Kosova i Srbije na evropskom putu.

"Ovo je ključna godina, ali i ključna sedmica u ovoj godini", rekao je on uoči pete runde razgovora.

Oliver Ivanović o sastanku Dačića i Thacija

Barroso je izrazio očekivanje da će ova runda proteći u istom konstruktivnom duhu kao prethodne i da će dovesti do napretka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

"Rezultati dijaloga su od ključne važnosti za proces eurointegracija, kako za Kosovo, tako i za Srbiju", istakao je predsjednik EK-a.

On je, međutim, zatražio od Thacija da se intenzivnije angažira na provođenju reformi i borbi protiv organiziranog kriminala, kao i da primjeni preporuke EK-a u vezi s viznom liberalizacijom.

Barroso je ocijenio da Kosovo napreduje na evropskom putu "korak po korak", uprkos činjenici da ga pet članica Evropske unije (EU) nisu priznale, i da postoji realna šansa da u junu počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"SSP je u skladu sa sadašnjim statusom Kosova", istakao je on.

Thaci je uoči dijaloga s Dačićem rekao da je svjestan da je normalizacija odnosa sa Srbijom "nešto što duguje budućim generacijama" i istakao da je Kosovo sa svim drugim susjedima u dobrim odnosima.

Upitan dokle je spreman ići u vezi sa statusom sjeverom Kosova, Thaci je odgovorio da situacija na sjeveru "nije kao u drugim dijelovima Kosova".

"To pitanje se ne može riješiti bez normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je on.

Izvori: Al Jazeera i agencije