Pećine u Homsu pretvorene u škole

Organiziranje nastave u pećinama ohrabrilo je stanovnike da pošalju djecu na nastavu (Al Jazeera)

Piše: Jalal al-Suleiman

Pećine u okolini grada Al-Rastan, na sjeveru provincije Homs koja je pod opsadom snaga sirijskog režima, više nisu samo skloništa u koja stanovnici bježe pred granatiranjem ili čak žive u njima, nego su pretvorena i u mjesta za učenje. Jedan broj nastavnika pokrenuo je inicijativu da se ove pećine pretvore u učionice, uz obrazloženje da se radi o sigurnim mjestima.

Stanovnici su u ovoj dobrovoljnoj inicijativi pronašli alternativu za obrazovanje svoje djece u koliko-toliko sigurnim uvjetima, nakon što su snage sirijskog režima uništile sve škole u gradu.

Profesor Muhamed Munif, jedan od nastavnika volontera, kaže da su „nakon duge potrage i velikih patnji odlučili da dijele skloništa sa stanovnicima kako bi mogli poučavati naše učenike, posebno mlađu djecu.“ Kaže da je obrazovanje na teritorijama koje nisu pod kontrolom sirijskog režima postalo gotovo nemoguće.

U razgovoru za Al Jazeeru, Munif pojašnjava da su škole pod upravom privremene vlade sirijske opozicije zatvorene zbog granatiranja. Teško je obezbijediti zamjenski prostor u kojem bi se odvijala nastava za veliki broj učenika. Stoga je jedan broj nastavnika u Al-Rastanu pokrenuo inicijativu da poduče čitanju i pisanju bar određeni broj djece, koliko im to uslovi dopuštaju.

Poteškoće

Organiziranje nastave u pećinama ohrabrilo je stanovnike ovog mjesta da pošalju svoju djecu da uče, jer se pećine smatraju relativno sigurnim mjestima od napada sirijskog režima.

Međutim, i dalje postoji nekoliko problema koje treba riješiti. Prije svega, prostor u pećinama je skučen i ima ih mali broj. U gradu se nalaze svega tri pećine koje se koriste kao učionice. U ovim pećinama nastavu pohađa oko 300 djece, dok je broj učenika u osnovnim školama u gradu veći od hiljadu. Pored toga, pećine ne zadovoljavaju uvjete koji su neophodni, budući da u njima nema vode, struje i mokrog čvora. 

Profesor Mohammed Juma, jedan od učitelja volontera, pojašnjava da su, u nastojanju da se prevaziđe problem skučenog prostora u pećinama, prikupljene donacije od porodica učenika i dobrotvora u cilju proširivanja postojećih pećina i iskopavanja novih. Kazao je da troškovi kopanja i bušenja nove pećine iznose 300 dolara, što je ogroman iznos za stanovnike grada pod opsadom. 

O inicijativi da se pećine pretvore u učionice, Yaarab al-Daley, član Savjetodavnoga vijeća grada Al-Rastana pri sirijskoj opoziciji kaže da oni trenutno rade na tome da se osigura neophodna podrška za ovu inicijativu i projekte koji će ublažiti patnje stanovnika na svim nivoima, ne samo na nivou obrazovanja.

Treba spomenuti i to da je grad Al-Rastan, u kojem živi više od 70.000 stanovnika, već četiri i po godine izložen stalnom granatiranju snaga sirijskog režima. Sirijski režim u svojim napadima koristi različite vrste oružja, uključujući i nedozvoljeno, usljed čega je infrastruktura grada u potpunosti uništena, što podrazumijeva i škole.

Izvor: Al Jazeera