Peking šalje pregovarača u SAD

Kina pozdravlja dijalog i komunikaciju na osnovi reciprociteta, jednakosti i integriteta (EPA)

Kina će poslati visokog dužnosnika u SAD radi nastavka trgovinskih pregovora, prvih razgovora tog tipa posljednjih sedmica, objavilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Pomoćnik ministra trgovine Wang Shouwen susrest će se s američkim sekretarom za finansije zaduženim za međunarodne poslove Davidom Malpassom, na poziv SAD-a, saopćilo je Ministarstvo.

“Kineska strana potvrđuje da se protivi jednostranosti i praksi trgovinskog protekcionizma te da ne prihvata nijednu jednostranu mjeru trgovinske restrikcije”, objašnjava Ministarstvo.

“Kina pozdravlja dijalog i komunikaciju na osnovi reciprociteta, jednakosti i integriteta”, dodaje se.

Američki tajnik za trgovinu Wilbur Ross održao je u junu razgovore u Pekingu o trgovinskim pitanjima s kineskim zamjenikom premijera Liu Heom.

Ali ti razgovori nisu omogućili smanjenje napetosti.

Najavljene nove mjere

Nakon što je uveo carinske mjere na uvoz u visini 25 posto na mašine za pranje rublja, solarne panele, čelik i aluminij, ili ukupno 34 milijarde dolara vrijednih kineskih proizvoda, Washington će od 23. augusta uvesti carine na niz drugih proizvoda u vrijednosti od 16 milijardi dolara.

SAD je već zaprijetio carinjenjem na nivou 200 milijardi dolara dodatnih kineskih namirnica, počevši od septembra. To će dovesti do vrijednosti od ukupno 250 milijardi dolara kineskih proizvoda koje Washington carini.

Kineske vlasti, sa svoje strane, najavile su 6. jula mjere odmazde na 34 milijarde dolara američkog uvoza, posebno svinjetine i soje, još na to 8. augusta dodale na to još 16 milijardi, uključujući ugalj, medicinske instrumente i otpad.

Predviđanje kompromisa

“Teško je reći što će donijeti razgovori, ali pozitivan je znak da dvije zemlje predviđaju neki oblik kompromisa”, kazao je Makoto Sengoku, analitičar u Tokai Tokyo Research Institute.

Wangova posjeta, ocjenjuje agencija DPA, mogao bi biti znak da Kina i SAD traže izlaz iz trgovinskog rata koji je eskalirao, u kojem obje strane nastavljaju povećavati carine.

Sjedinjene Države optužuju Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, posebno kad je riječ o tehnologiji. Američki predsjednik Donald Trump želi smanjiti trgovinski deficit, koji je prošle godine iznosio 375 milijardi dolara.

Peking je u izvjesnoj mjeri ograničen u pogledu mogućnosti odgovora, s obzirom da je u situaciji da više izvozi nego uvozi robe iz najvećeg svjetske privrede.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi danas su porasli, a investitorima je ojačao apetit za rizikom nakon što je Peking najavio da će s američkim dužnosnicima održati krajem mjeseca u Washingtonu novi krug trgovinskih razgovora.

Izvor: Agencije