Peking u znaku priprema vojne parade

Dvanaest hiljada vojnika sprema se za vojnu paradu u centru Pekinga.

Kina se priprema za obilježavanje 70 godina od kapitulacije Japana u Drugom svjetskom ratu. To je manifestacija obilježavanja historije, ali i slanje oštre poruke za budućnost.

Vlada se možda bori sa kontrolom ekonomije, ali i dalje se može pouzdati u vojsku da će učiniti što se kaže.

Većina vojnika je prisutna zbog raskošne ceremonije. To je prva vojna parada od kada je predsjednik Xi Jinping došao na čelo države prije skoro tri godine.

Također, prvi put Kina će obilježiti predaju Japana velikim pokazivanjem snaga. Vojnici, koji su odabrani za davanje izjava, pažljivo su birali riječi govoreći o zemlji koju mnogi Kinezi smatraju neprijateljem.

Tenzije sa Japanom koje postoje i danas, žele se spustiti.

„Pamtiti historiju, ne znači prenositi mržnju. moramo naučiti lekcije iz prošlosti kako bismo stvorili bolju budućnost“, navodi jedan kineski vojnik.

Trupe iz dvanaest država, uključujući i Rusiju, čiji je predsjednik već stigao u Peking i centralnoazijske zemlje, učestvovat će na paradi. Pokrete već vježbaju u glavnom gradu Kine.

„Ta parada znači više od sjećanja na prošlost. Pokazat će snagu narastajuće vojske koja zauzima agresivniji stav, posebno o spornim ostrvima u južnoj Kini, te u Istočnom kineskom moru“, javlja reporter Al Jazeere Adrian Brown.

Predsjednik Xi Jinping je komandant Kineske narodne oslobodilačke vojske, koja je bila jedna od meta njegove antikorupcijske kampanje.

Više razloga za paradu

Parada se možda sada održava i zbog drugih razloga.

„Predsjednik još nije završio pospremanje u vojsci. Bilo je nekih važnih pomaka u vojsci kada je Xi preuzeo kontrolu. Mora popraviti svoj imidž i pred vojskom, partijom i narodom“, kazao je Zhang Lifan, historičar.

Posljednjih dana Kina pokazuje dostignuća na polju vojne tehničke opremljenosti koja će se pojaviti na paradi, poput bespilotnih letjelica.

Jake mjere sigurnosti će pratiti događaj. Ceste u centru grada bit će blokirane, a glavni međunarodni aerodrom će biti zatvoren tri sata. Da bi sve prošlo pod čistim plavim nebom, elektranama i blizu 10.000 fabrika naređeno je da zaustave ili smanje proizvodnju.

Sve se ovo odvija u doba kada rastu brige o kineskoj usporenoj ekonomiji.

Izvor: Al Jazeera