Peking uhapsio hakere na zahtjev Washingtona

Kineske vlasti su uhapsile nekoliko osoba, ali operacija nije objavljena u javnosti (Reuters)

Kineske vlasti su, na zahtjev Washingtona, uhapsile hakere osumnjičene za krađu tajnih podataka od američkih kompanija kako bi ih prodavali kineskim firmama.

Američki dnevnik Washington Post, pozivajući se na svoje izvore, piše da su zvaničnici američkih obavještajnih i sigurnosnih službi Kini dostavili listu hakera.

Hapšenje je izvršeno u septembru, prije odlaska kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Washington, na razgovore s američkim predsjednikom Barackom Obamom o spornim područjima između dvije zemlje: korporativnoj i državnoj špijunaži.

Suđenje osumnjičenima

Američki list navodi da su kineske vlasti uhapsile nekoliko osoba, ali operacija nije objavljena u javnosti.

Prema pisanju lista, zvaničnici iz Obamine administracije sada razmatraju da li će suđenje osumnjičenima biti javno, što bi moglo omesti rad i drugih hakera.

Šefica Američkog ureda za menadžment osoblja Katherine Archuleta podnijela je u julu ostavku nakon što su u velikom hakerskom napadu na sistem OPM-a ukradeni lični podaci 21,5 miliona ljudi.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang u julu je izjavio da mu je čudno da Sjedinjene Američke Države vode istragu i okrivljuju Kinu.

Američke tehnološke firme za vrijeme posjete Xi Jinpinga SAD-u tražile su neku vrstu obećanja da mogu poslovati u Kini bez uplitanja kineskih vlasti.

Izvor: Agencije