Pelješka magistrala – velik prometni problem

Kad Hrvatska za dvije godine postane dio schengenskog prostora Pelješkim mostom planira povezati dubrovačko područje s ostatkom države, no sve do izgradnje mosta poluotok Pelješac i njegove ceste, opterećene kamionima, ostaje ključni prometni problem.

Počevši od Trpnja, na kojima se s trajekata iskrcavaju tegljači, pa preko cijelog Pelješca promet je opterećen kamionima.

U vrijeme sezone tegljača nema, jer im je zabranjeno prometovati petkom i vikendom.

Ipak, gužve su velike, pa je Jadrolinija odlučila Trpanj i Ploče spojiti dvostruko većim brodom, no u razdoblju izvan sezone.

„Što se tiče prometa vozila kroz luku Trpanj, otkako je došao brod Jadran više nemamo takvih problema kao što smo imali ranije, kada je bilo puno više vozila, a kapacitet je bio mali“, kaže Baldo Antunović, kapetan Lučke ispostave Trpanj.

Zaobilaznica oko Trpnja još nije dovršena, pa su na Pelješku magistralu preusmjereni i veliki kamioni koji prevoze živu stoku, jer ne mogu prelaziti granicu preko Neumskog koridora otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju.

Poboljšati cestovnu infrastrukturu

Pelješka magistrala je, inače, široka jedva četiri metra, pa nerijetko dolazi do opasnog preticanja i mimoilaženja.

„To je problematična dionica, pa čak i za osobna vozila, pogotovo na dionici Trstenik – Tabor. Na tom dijelu je nemoguće da se dva kamiona i šlepera mimoiđu na normalan način, a da se netko ne zaustavi. Zabrinjava nas to i strah nas je od mogućih i težih posljedica, ako ostane ovakav režim prometa“, ukazuje Jakša Franković, načelnik općine Trpanj.

Al Jazeerin reporter Marin Veršić podsjeća kako je bilo i prometnih nesreća u kojima su se jedva izbjegle žrtve te navodi primjer sela Ponikve u kojima su krovovi obiteljskih kuća uz sam rub ceste.

Stoga lokalne vlasti planiraju izgraditi nekoliko zaobilaznica oko sela na Pelješcu, rekonstruirati neke dionice, a sve kako bi se poboljšala cestovna sliku poluotoka i, do izgradnje Pelješkog mosta, omogućilo normalno funkcioniranje prometa na Pelješcu.

Do 2015. godine, kad Hrvatska planira ući u Shengenski prostor, planirano je stvoriti sve pretpostavke za izgradnju Pelješkog mosta, a kako bi se veći dio Dubrovačko-neretvanske županije spojio s ostatkom Hrvatske.

Hrvatskoj odgovara izgradnja mosta i to podržava i Europska komisija najavom većinskog financiranja projekta, no tek tada će se promet na Pelješcu dodatno intenzivirati. Stoga žitelji poluotoka zahtijevaju proširenje i rekonstrukciju Pelješke magistrale.

Izvor: Al Jazeera