Pelosi u Evropi uvjerava saveznike u američku predanost partnerstvu

Pelosi je pokušala uvjeriti saveznike iz Evropske unije i NATO-a da SAD ostaje odan partner (EPA)

Delegacija američkih predstavnika, predvođena predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, u utorak je pokušala uvjeriti saveznike iz Evropske unije i NATO-a da Sjedinjene Američke Države ostaju odan partner u vrijeme dok predsjednik Donald Trump dovodi sjevernoatlantski odnos u pitanje.

Dvostranačka delegacija, sastavljena od desetak članova američkog Kongresa, stigla je u Evropu kako bi potvrdila američku “predanost NATO-u, poštivanju Evropske unije i sposobnosti i želji da svi rade zajedno”, rekla je Pelosi.

Zastupnici su prisustvovali sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu prije nego što su otputovali u Brisel, gdje su se sastali s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, čelnikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, komesarkom EU-a za vanjsku politiku Federikom Mogherini i belgijskim premijerom Charlesom Michelom.

Na susretu s Junckerom u ponedjeljak razgovaralo se o “mnogim aspektima onoga što nazivamo svjetskom agendom, u kojoj vjerujemo da EU i SAD još dijele mnogo toga”, otkrio je njegov glasnogovornik Margaritis Schinas.

Isprepletena budućnost

“Znamo da su budućnost Amerike i Evrope isprepletene”, rekao je Elliot Engel, čelnik Odbora za vanjske poslove Kongresa, prenosi Hina.

“Kao i u porodicama, postoje bolji i lošiji dani i nesuglasice, ali mi smo ista porodica”, istakao je demokrat.

Njegov stranački kolega Gerry Connolly zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu što ih je “sve zbližio” u ponovnoj potvrdi zapadnih liberalnih vrijednosti, ponovivši “nedvosmislenu” američku predanost kolektivnoj sigurnosti i tim vrijednostima.

Trump je više puta propitkivao vrijednost NATO-a i unio zabrinutost među evropske saveznike svojim odlukama o trgovinskim, diplomatskim i sigurnosnim pitanjima, među njima uvođenjem carina na metale, američkim povlačenjem iz iranskog nuklearnog sporazuma i odlukom o izlasku iz INF-a, Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja s Rusijom iz doba hladnog rata.

Izvor: Agencije