Pence baltičkim državama: Zaštitit ćemo vas

Pence sa Kaljulaid, Gribuskajte i Vejonisom: Napad na jednog od nas je napad na sve (AP)

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence obećao je kako će ta država zaštiti NATO-saveznike od napada, uključujući i baltičke države, koje sa nervozom posmatraju sve veće vojno prisustvo Rusije u regiji.

Zvanični Washington, sa predsjednikom Donaldom Trumpom na čelu, čvrsto stoje iza „našeg Člana pet koji govori o međusobnoj zaštiti. Napad na jednog od nas je napad na sve nas“, rekao je Pence novinarima na sastanku sa predsjednicima Estonije, Litvanije i Latvije u Talinu, javlja AP.

Međusobna zaštita je od vitalnog značaja za tri male bivše države Sovjetskog saveza koje se graniče sa Rusijom i koje su bile pod okupacijom sovjetskih trupa gotovo pet decenija prije nego što su ponovo postale nezavisne 1991. nakon raspada Sovjetskog saveza.

Primjećujući kako Trump „zna da je sigurnost osnova našeg napretka“, Pence je istakao kako će Amerika i baltičke države tražiti nove načine za to, jačajući i međusobnu trgovinu koja trenutno iznosi do 3,5 milijardi dolara i sve veći broj međusobnih investicija.

On se prethodno sastao sa predsjednicom Estonije Kersti Kaljulaid, predsednikom Latvije Raimondsom Vejonisom i predsednicom Litvanije Dalijom Gribauskajte.

Estonija, u koju je Pence sinoć stigao, trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom Evropske unije.

‘Amerika je uz vas’

Također je predviđeno da Pence obiđe NATO trupe iz Velike Britanije, Francuske i SAD-a koje se nalaze u Estoniji.

Alijansa je rasporedila približno 4.000 vojnika i oružja u tri baltičke države i Poljskoj kako bi se suprotstavila prisustvu Rusije u regionu Baltičkog mora.

Penceova posjeta Estoniji je prva tačka evropske turneje, poslije koje slijede Gruzija i Crna Gora, dvije druge regije koje se, kako navodi AP, suočavaju sa snažnim pritiskom Rusije.

Po dolasku u Talin, potpredsjednik SAD-a je kazao kako ovim državama nosi „veoma jednostavnu poruku“ predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, da Amerika stoji uz svoje saveznike u Istočnoj Evropi, javlja AP.

„To je poruka da (Trumpov predizborni slogan) ‘Amerika na prvom mjestu’ ne znači ‘Amerika sama za sebe’. Naša poruka baltičkim državama i moja poruka kada budem posjetio Gruziju i Crnu Goru bit će ista: našim saveznicima ovdje u Istočnoj Evropi (poručujemo) – mi smo sa vama“, rekao je Pence za Fox News uoči početka turneje.

On se sinoć sastao sa premijerom Estonije Jurijem Ratasom, koji je izjavio za državnu televiziju ERR kako je pokrenuo pitanje mogućeg razmještanja američkih raketa zemlja-vazduh Patriot u toj baltičkoj državi.

Agencija AP navodi kako je i Litvanija izrazila želju da postavi te rakete na svojoj teritoriji.

U Podgorici obustava saobraćaja

Tokom posjete Pencea Crnoj Gori 2. augusta, u Podgorici se očekuje potpuna obustava saobraćaja na trasama njegovog kretanja, a najavljeno je da će i zračni saobraćaj biti zatvoren na nekoliko sati, kada on sleti u Podgoricu.

Kako se navodi, potpredsjednik SAD-a, njegova supruga Karen i američka delegacija najvjerovatnije će biti smješteni u hotelu Hilton, a razgovori Pencea sa predsjednikom i premijerom Crne Gore Filipom Vujanovićem i Duškom Markovićem odvijat će se u Vili Gorica, prenosi RTCG.

Za to vrijeme, Karen Pence obići će farmu meda te Skadarsko jezero, saopćeno je ranije iz Bijele kuće.

Srđan Darmanović, šef crnogorske diplomatije,  ocijenio je ranije da je posjeta američkog potpredsjednika Podgorici historijski događaj za Crnu Goru.

To je, kako je rekao Darmanović, prvi put da u više od 100 godina od obnavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i SAD-a “dolazi jedan tako visoki funkcioner administracije u Podgoricu”.

Izvor: Agencije