Pence: Podržavat ćemo Izrael ako ga napadne Iran

Mike Pence: Opasne provokacije neće ostati bez reakcije od Izraela, Amerike i naših saveznika (EPA)

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence najavio je kako će njegova država podržavati Izrael ako ga napadne Iran, prenose agencije.

“Opasne provokacije neće ostati bez reakcije od Izraela, Amerike i naših saveznika”, rekao je on u obraćanju na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko-izraelskog komiteta za javne poslove.

Osvrćući se na nuklearni sporazum velikih sila s Iranom, upozorio je kako će se, ako taj dokument ne bude izmijenjen u narednim mjesecima, SAD iz njega momentalno povući, prenijeli su izraelski mediji.

Pence je rekao kako će Washington djelovati protiv “iranske agresije” u drugim arenama.

“Nećemo dozvoliti da poraz [oružane grupe] Islamske države Irak i Levant postane pobjeda za Iran”, kazao je američki potpredsjednik, dodavši kako SAD “nikada neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje”.

Netanyahu: Iran se mora zaustaviti

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, koji je u nedjelju doputovao u SAD i u ponedjeljak se sastao u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, u utorak će govoriti na skupu AIPAC-a.

On je pred radni ručak s Trumpom rekao kako je Iran “najveći izazov na Bliskom istoku” i kako se “mora zaustaviti”.

Poslije toga Netanyahu je, u obraćanju izraelskim novinarima, naveo kako je Iran bio glavna tema njegovih razgovora s Trumpom, a kako su odnosima s Palestincima posvetili tek jednu četvrtinu vremena.

On je njih optužio kako “pokušavaju pobjeći od pregovora, ili, u najmanju ruku, ne žure ka [pregovaračkom] stolu”.

Izvor: Agencije