Pence: SAD otvoren za razgovore s Pjongjangom

Pence je naglasio da takvi razgovori ne bi bili isto što i pregovori (EPA)

Sjedinjene Američke Države otvorene su za razgovore sa Sjevernom Korejom kako bi iznijele svoju politiku u vezi s nuklearnim programom Pjongjanga, izjavio je američki potpredsjednik Mike Pence.

Kako Reuters prenosi, on je u intervjuu za portal Axios naglasio da takvi razgovori ne bi bili isto što i pregovori.

Pence je rekao da će SAD nastaviti jačati diplomatski i ekonomski pritisak na Sjevernu Koreju zbog njenih nuklearnih ambicija, a da sankcije neće biti povučene sve dok ona ne odustane od svog nuklearnog programa, prenosi Tanjug.

Američki potpredsjednik izjavio je u subotu da su Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan saglasni u vezi s izolacijom Sjeverne Koreje zbog njenog nuklearnog programa iako su dvije Koreje ublažile diplomatske napetosti tokom Zimskih olimpijskih igara.

Jedinstveni saveznici

“Nema razmimoilaženja između SAD-a, Južne Koreje i Japana kad je riječ o daljnjim ekonomskim i diplomatskim sankcijama protiv Sjeverne Koreje sve dok ne zaustavi nuklearni i raketni program”, rekao je on novinarima na letu za SAD iz Južne Koreje, gdje se održavaju Zimske olimpijske igre.

Pence je u srijedu izjavio da će Washington uskoro objelodaniti dosad najoštrije ekonomske sankcije protiv Sjeverne Koreje, koje bi trebale prisiliti Pjongjang da odustane od nuklearnog i raketnog programa.

Izaslanstva iz dvije Koreje nastupaju na Zimskim olimpijskim igrama pod istom zastavom, a u nekim će se sportovima i takmičiti kao jedna ekipa.

Izvor: Agencije