Pence: Saveznici ujedinjeni u izolaciji Sjeverne Koreje

Pence i južnokorejski predsjednik Moon i Jae-in su raspravljali o strožim sankcijama dok su gledali brzo klizanje (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u subotu da su Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan saglasni u vezi izolacije Sjeverne Koreje zbog njenog nuklearnog programa, iako su dvije Koreje ublažile diplomatske napetosti tokom Zimskih olimpijskih igara.

“Nema razmimoilaženja između SAD-a, Južne Koreje i Japana u pogledu daljnjih ekonomskih i diplomatskih sankcija protiv Sjeverne Koreje sve dok ne zaustavi nuklearni i raketni program”, rekao je Pence novinarima na letu za SAD iz Južne Koreje, gdje se održavaju Olimpijske igre.

Strože sankcije

Američki službenik izjavio je da su Pence i južnokorejski predsjednik Moon i Jae-in u subotu navečer raspravljali o strožim sankcijama dok su gledali brzo klizanje, prenosi Hina.

Pence je izjavio u srijedu da će Washington uskoro objelodaniti dosad najoštrije ekonomske sankcije protiv Sjeverne Koreje koje bi trebale prisiliti Pjongjang da odustane od nuklearnog i raketnog programa.

Izaslanstva iz dvije Koreje nastupaju na Zimskim olimpijskim igrama pod istom zastavom, a u nekim sportovima će se i natjecati kao jedna ekipa.

Izvor: Agencije