Pence traži oslobađanje Reutersovih novinara u Mijanmaru

Mike Pence kaže da novinare treba pohvaliti, a ne zatvoriti zbog njihovog rada koji otkriva kršenja ljudskih prava (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence je pozvao Mijanmar da poništi sudsku presudu po kojoj su na sedam godina zatvora osuđena dvojica Reutersovih novinara, pozvavši da ih se odmah oslobodi, prenose agencije.

Dvojica Reutersovih novinara, Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28), koji su istraživali zločine mijanmarske vojske počinjene nad Rohinjama, osuđeni su u ponedjeljak na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni.

Pence je na Twitteru napisao kako Wa Lonea i Soe Ooa treba pohvaliti, a ne zatvoriti zbog njihovog rada koji otkriva kršenja ljudskih prava i masovna ubistva.

“Sloboda vjeroispovijesti i sloboda medija bitne su za snažnu demokratiju”, napisao je Pence.

Masakr nad Rohinjama

Wa Lone i Kyaw Soe Oo optuženi su da su se domogli dokumenata vezanih uz operacije mijanmarskih sigurnosnih snaga u državni Rakhine, regiji na sjeverozapadu Mijanmara, u kojoj se odigravala tragedija Rohinja.

Koncentrirali su se na masakr nad pripadnicima te muslimanske zajednice u selu Inn Dinn 2. septembra 2017. godine.

Dvojica lokalnih mijanmarskih novinara koji su radili za britansku agenciju u pritvoru su od decembra 2017. godine i izjasnili su se da nisu krivi za optužbe.

Proces je pomno pratila međunarodna zajednica, koja je već uputila apele da se oslobode dvojica novinara.

Izvor: Agencije