Penn: Promašena svrha intervjua s El Chapom

Slavni američki glumac je kazao da je želio objasniti ulogu SAD-a u trgovini droge, i da je s tom svrhom otišao u meksičku džunglu (EPA)

Američki glumac Sean Penn rekao je da žali što njegov članak koji je napisao nakon razgovora s Joaquinom Guzmanom, šefom meksičkog narkokartela poznatim kao El Chapo, nije ničemu poslužio jer nije pokrenuo raspravu o američkoj borbi protiv droge.

Slavni američki glumac je kazao da je želio objasniti ulogu Sjedinjenih Država u trgovini droge, i da je s tom svrhom otišao u meksičku džunglu intevjuirati El Chapa.

“Mi smo potrošači. Bez obzira slažete li se sa Seanom Pennom ili ne, time postajemo neka vrsta saučesnika”, rekao je glumac u intervjuu, koji će biti emitiran na televiziji CBS.

“Bilo da ste lijevo ili desno orijentirani, vaša će djeca uzeti drogu”, rekao je Penn, postavivši retoričko pitanje: “Nakon objave članka koliko puta ste o tome razgovarali?”

“Žalim što smo uz sve polemike o ovom članku zaboravili govoriti o politici koju vodimo u borbi protiv droge, a to mu je bila svrha”, dodao je.

Sastanak Penna i El Chapa

Umjesto pokretanja rasprave, taj intervju, objavljen u subotu u časopisu Rolling Stone, donio je puno kritika Seanu Pennu.

On je odbacio navode da je njegov sastanak sa El Chapom bio presudan za hapšenje šefa narkokartela.

Penn je precizirao da su se oni sastali 2. oktobra, a da je meksička policija uhapsila El Chapa 8. januara u državi Sinaloa, šest mjeseci nakon njegovog spektakularnog bijega tunelom iz dobro čuvanog zatvora.

Intervju je, navodno, održan na nepoznatoj lokaciji u Meksiku, a meksičke vlasti su objavile da su znale za sastanak Penna, Guzmana i meksičke glumice Kate del Castillo i pratile su kretanje američkog glumca, što im je pomoglo da otkriju ranč gdje se krio narkobos, navela su dva izvora iz meksičke Vlade.

U intervjuu s Pennom, Guzman je pokušao odbraniti svoju ulogu na čelu najvećeg narkokartela u svijetu.

Na pitanje da li je on kriv za visoke stope zavisnosti od droge, odgovorio je: “Ne, to nije tačno, zato što se onog dana kad ja umrem zavisnost neće nimalo smanjiti.”

Izručenje SAD-u

Guzmanov moćni narkokartel Sinaloa krijumčari ogromne pošiljke kokaina i marihuane i proizvodi i transportira metamfetamine i heroin, uglavnom u SAD-u.

Za njim je izdata potjernica u više američkih saveznih država, a njegov bijeg iz meksičkog zatvora u julu je osramotio Vladu predsjednika Enriquea Pene Niete i pogoršao odnose između Sjedinjenih Država i Meksika.

Guzman je uhapšen početkom januara, nakon pucnjave između njegovih pomagača i meksičkih marinaca u kući u obalskom gradu Los Mochis, u državi Sinaloa.

Tom prilikom je ubijeno pet kriminalaca, a još šest je povrijeđeno.

Meksiko je zvanično počeo proceduru njegovog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

Zvaničnici, međutim, upozoravaju da bi taj proces izručenja mogao potrajati, s obzirom na to da se očekuje kako će Guzmanovi advokati ulagati žalbe i preduzimati druge zakonske korake koji bi omogućili da njihov klijent ostane u Meksiku.

Izvor: Agencije