Pensilvanija: Građani u sporu s Nestleom

Stanovnici Kunkletowna, gradića u Pensilvaniji, u sporu su s najvećom svjetskom prehrambenom kompanijom zbog planova za otvaranje novog pogona za proizvodnju flaširane vode.

Švicarska korporacija Nestle želi crpiti do 750.000 litara vode dnevno iz izvora u blizini Kunkletowna, 150 kilometara od Philadelphije. Mnogi mještani strahuju da će doći do poremećaja vodosnadbjevanja u tom mjestu i pokušavaju blokirati projekat.

Protivljenje projektu je vidljivo na svakom koraku, stanovnici Kunkletowna su ljuti i žele da se to zna. Svaki mjesec dolaze da slušaju komplicirane tehničke planove koje prezentiraju predstavnici prehrambenog diva Nestle. U suštini, Nestle želi eksploatirati vodu iz dubokih izvora, potom je flaširati i prodavati.

Ogromna dobit

“Nema dobra u tome. Zajednica nema ništa od toga”, kazala je stanovnica Kunkletowna.

“Dođu u svako naše selo i grad i kradu američku vodu, a onda nam je prodaju”, kaže stanovnik Kunkletowna.

Donna Diehl vozi lokalni školski autobus. Kao i sva domaćinstva u gradu, njena kuća se snabdijeva vodom koja se crpi iz podzemnih izvora. I ona se protivi Nestleovom projektu.

“Mislim da nas čeka katastrofa. Žele dnevno crpiti hiljade litara naše podzemne vode. Neće otvoriti nova radna mjesta, kamionski saobraćaj kroz naš gradić će se pojačati. Naši putevi nisu spremni za ovo. Ništa dobro ne može izaći iz ovoga”, rekla je Diehl.

Nestle je najveća prehrambena korporacija na svijetu. Zakupili su privatno zemljište u blizini grada. Ako se projekat odobri, crpit će 750.000 litara dnevno, sedam dana u sedmici, u narednih 25 godina. Potencijalna dobit je ogromna.

“Nestle je gradu ponudio 750.000 dolara za period koji bi mogao trajati više od 25 godina. Ali, mnogi smatraju da taj iznos nije dovoljan da nadoknadi sve neugodnosti koje će projekat uzrokovati”, javlja reporter Al Jazeere Alan Fisher.

Proces eksploatacije

Nestle je u mjesnoj zajednici uspostavio ured u kojem jednom sedmično njihov stručnjak odgovara na pitanja. Kompanija tvrdi da štiti ekonomiju i okoliš Kunkletowna.

“U Pensilvaniji niko nije vlasnik izvora vode. Vlasnici zemljišta imaju pravo na korištenje vode, a proces eksploatacije se pažljivo izvodi. Upravo smo to uradili u zajednicama ovdje u Pensilvaniji”, rekao je Erik Andreau, predstavnik kompanije Nestle.

Nestle je vlasnik 52 različite marke flaširane vode širom svijeta. Dok potražnja za flaširanom vodom raste, voda je sve vrijednija roba. A stanovnici ovdje ne žele ostati bez nje.

Izvor: Al Jazeera