Pentagon: Američka zadaća u Siriji se nije promijenila

Sjedinjene Američke Države od 2014. godine vode međunarodnu koaliciju protiv ISIL-a u Siriji i Iraku (Arhiva)

Američka vojna zadaća u Siriji “nije se promijenila” i jedinice za sada ostaju tamo, objavio je Pentagon nekoliko dana nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da želi povući gotovo 2.000 američkih vojnika raspoređenih u toj zemlji.

“Naša zadaća u Siriji bila je pobijediti grupu Islamska država Irak i Levant”, rekla je glasnogovornica Pentagona Dana White.

“Ta se zadaća nije promijenila”, dodala je.

Američki predsjednik je u utorak rekao da želi otići iz Sirije, proturječeći tako svojim generalima i najbližim savjetnicima, koji strahuju da bi prenagli odlazak mogao osigurati diplomatsku i vojnu pobjedu Rusiji i Iranu.

Prilagoditi nivo prisutnosti

Bijela kuća je u srijedu objavila da se vojna misija radi iskorjenjivanja ISIL-au Siriji privodi kraju, ne rekavši ipak ništa o eventualnom vremenskom planu povlačenja američkih snaga.

General-pukovnik Kenneth McKenzie, drugi glasnogovornik Pentagona, utvrdio je u četvrtak da se vojna strategija u Siriji nije mijenjala.

“Uvijek smo smatrali da ćemo, kada ostvarimo cilj protiv ISIL-a, prilagoditi nivo naše prisutnosti na mjestu događaja. Dakle, u tom smislu se doista ništa nije promijenilo”, rekao je.

Sjedinjene Američke Države od 2014. godine vode međunarodnu koaliciju protiv ISIL-a u Siriji i Iraku, ali već nekoliko sedmica ne bilježe napredak, jer su se kurdski borci prestali boriti protiv pripadnika ISIL-a i napadaju turske snage u Afrinu.

Izvor: Agencije