Pentagon brine zbog kineskog vojnog budžeta

Kineski vojni avion, lovac pete generacije 'J-20', mogao bi stupiti u službu već 2018. godine (Wilkipedia)

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog velikog rasta kineskog vojnog budžeta, za koji navode da je dostigao 145 milijardi dolara, i tvrde da Kinezi vojno jačaju da bi ostvarili dominaciju u tajvanskom području.

Pentagon tvrdi da se u Kini “događa modernizacija zračnih snaga bez presedana” i da se one “ubrzano približavaju snazi zapadnih zračnih jedinica”, prenosi agencija Srna.

U SAD-u tvrde da bi kineski vojni avion, lovac pete generacije “J-20”, mogao “stupiti u službu” već 2018. godine te da kineska mornarica planira izgraditi niz nosača aviona tokom idućih 15 godina.

Pentagon tvrdi da su američke baze u Okinavi u dometu sve brojnijih kineskih raketnih sistema srednjeg dometa te da bi kineske krstareće rakete mogle ugroziti otok Guam, gdje se nalaze ključne američke zračne i pomorske vojne baze.

Peking: Besmislene kritike

Iz Pekinga uzvraćaju da je SAD najveći vojni potrošač na svijetu te da još ima vojni budžet koji je veći od svih vojnih budžeta velikih sila zajedno.

Trenutno taj budžet SAD-a iznosi više od 600 milijardi dolara.

Riječ je o tzv. osnovnom budžetu, u koji nisu uključeni rat u Afganistanu i druge američke operacije.

Kinesko Ministarstvo odbrane navodi da Pentagon iznosi “besmislene kritike kineskog normalnog odbrambenog i vojnog razvoja te da pretjeruje s kineskom vojnom prijetnjom”.

Uprkos tim optužbama, objavljeno je da će kineska mornarica učestvovati u međunarodnoj pomorskoj vježbi RIMPAC, koju organizira SAD, prenosi Agencija Anadolija.

Glasnogovornica kineske mornarice Liang Yang kazala je da će snage te zemlje prvi put učestvovati u zajedničkoj vježbi koju organizira Pentagon.

Niz teritorijalnih sporova

Dodala je da će kineska mornarica poslati brodove razarače, rakete, logistiku, sanitetske brodove i nosače aviona.

Tokom vježbe bit će održan i medicinski forum.

Vježba će biti održana od sredine juna, a učestvovat će snage iz Kine, Singapura, Bruneja i SAD-a.

Kina je umiješana u niz teritorijalnih sporova sa svojim azijskim susjedima, naročito s Vijetnamom, Japanom i Filipinima, koji su bliski saveznici SAD-a.

Peking će poslati četiri broda kada počnu manevri, koji će se pridružiti američkim brodovima u vodam Guama, a zatim će zajedno ploviti do Pearl Harboura u američkom arhipelagu Hawaii.

Izvor: Agencije