Pentagon: Grupa ISIL ponovo jača u Siriji

Primijećeno je ponovno pojavljivanje ISIL-a u zonama gdje koalicija predvođena SAD-om nije prisutna, tvrdi Pentagon (AP)

Američka vojska je konstatirala ponovno jačanje grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji u oblastima pod kontrolom vlasti Bashara al-Assada, rekao je jedan američki vojni zvaničnik.

Prema pukovniku Ryanu Dillonu, glasnogovorniku međunarodne koalicije koja se bori protiv oružane grupe u Siriji i Iraku, Assadove vlasti i Rusija, njen politički i vojni saveznik, nisu uspjeli zadržati teritorije koje su povratili od ISIL-a, prenosi Beta.

Dillon je kazao da primijećeno ponovno pojavljivanje pripadnika ISIL-a u zonama gdje koalicija nije prisutna, uključujući u nekim kvartovima južno od Damaska te istočno od rijeke Eufrat.

Američka vojska je pažljivo pratila ISIL u Siriji i Iraku, gdje su borci te grupe izgubili 98 posto teritorija koje su uspjeli osvojiti, prema Pentagonu.

Turska operacija u Afrinu

Međutim, napredovanje u protjerivanju boraca grupe prekinuto je posljednjih sedmica u oblastima gdje se međunarodna koalicija bori protiv ISIL-a preko Sirijskih demokratskih snaga, zbog operacija turske vojske na sjeveru Sirije.

Ankara je u junu pokrenula ofanzivu oko Afrina da istjera kurdske borce iz tog grada.

Veliki broj Kurda mobiliziranih u borbama protiv ISIL-a odlučio je da ode podržati svoje sunarodnike u Afrinu.

Pukovnik Dillon je rekao da nikakav značajan napredak nije zabilježen protiv ISIL-a od kada su otišli kurdski pripadnici Sirijskih demokratskih snaga.

Izvor: Agencije